Livet ler mot Babagana och han ler tillbaka. Foto: Beate Simarud / NRC.

Nigeria – arbete som bär frukt

Publicerat 13. feb 2019
Babagana ler bakom disken på trottoaren. För fyra år sedan flydde han ensam. Nu försörjer han fem barn tillsammans med sin fru, tack vare en fruktkiosk som NRC har hjälpt honom med.

Babagana Malam Idrissa är 35 år och kommer från staden Bama, som ligger 70 kilometer från Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno i nordöstra Nigeria.

Flydde i kulregn

Han var tvungen att fly ensam ut ur staden när Boko Haram angrep Bama 2014. Men innan han gav sig iväg hittade han ett gömställe för sin fru och de fyra barnen. Medan striderna rasade, var tankarna på vad hustrun och barnen kunde bli utsatta för outhärdliga. Babagana återvände därför och lyckades få hela familjen i säkerhet. Tillsammans med hustrun och de små barnen gav han sig iväg på den ansträngande flykten till Maiduguri, som var på väg att fyllas av människor på flykt.

Babagana hade arbetat på en bensinstation i Bama före attacken, och det lilla han hade lyckats spara använde han till att hyra ett rum i Maiduguri. Han och hans fru var eniga om att de skulle göra allt för att klara sig själva.

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Resultatet av utbildningskursen "How to do business" organiserad av NRC. Foto: Beate Simarud / NRC.

  

En kortare kurs ändrade livet

Det dröjde inte länge innan Babagana kontaktade NRC, och snart började han på kursen ”How to do business”-om hur man gör affärer.

Medan Babagana satt på skolbänken, började hans fru sy hattar för att öka på inkomsterna. Tillsammans kom de på att det inte fanns någon frukt- eller grönsaksförsäljning i deras närområde. Med ett startkapital motsvarande cirka 1 000 kronor från NRC, startade Babagana en fruktkiosk vid trottoarkanten. Verksamheten har gått strålande, och han kan idag betala utbildningen för de fyra barnen som är i skolåldern. Dessutom väntar en nyfödd baby i huset, som han och hans hustru hyr.

  

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Babagana åtnjuter stor respekt i lokalsamhället och kunderna är många. Foto: Beate Simarud / NRC.

  

Fem om dagen i Bama

Babaganas historia visar att trots påfrestningar på gränsen till vad människan klarar av, så försöker människor på flykt inte bara att överleva, utan också se möjligheter att uppfylla sina drömmar. Babagana och hans fru skapar arbete för sig själva, men är också en inspiration för det lokalsamhälle de lever i. De har lärt sig det som folklig visdom över hela världen visar, nämligen att om du sträcker ut en hand, får du en hand tillbaka när du själv behöver det.

Babagana ser ljust på framtiden, men vill iväg från Maiduguri. Han vill, som de flesta på flykt, hem igen bara det är tillräckligt tryggt.Vad passar väl bättre än att driva en fruktkiosk i en stad som heter Bama. Babagana kan erbjuda kunder minst fem om dagen.

  

Fruit salesman, Babagana Malam Idrissa (35),  in Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Ombytta roller - nu är det Babagana som "hjälper" NRC. Foto: Beate Simarud / NRC.