Läs bildtexten Gränsen mellan Etiopien och Eritrea har öppnats igen efter att ha varit stängd i 20 år. Här väntar familjer från Eritrea på att få komma in i Etiopien genom gränsen. Foto: NRC.

Tusentals återförenas när gränsen mellan Eritrea och Etiopien öppnas igen

Publicerat 26. okt 2018
Mer än 10 000 människor har korsat gränsen från Eritrea till Etiopien, sedan den officiellt öppnades den 11 september i år. Det har lett till känslosamma återföreningar för familjer som har varit åtskilda i flera år.

– Vi skördar frukterna av freden en månad efter den historiska återöppningen av gränsen. Familjer som har varit splittrade uppåt 20 år på grund av konflikten firar återföreningar. Samtidigt ökar handeln i gränsstäderna, eftersom allt fler människor korsar gränsen dagligen, säger NRC:s landsdirektör Stine Paus.

För 83 procent av de eritreaner som passerade gränsen till Etiopien var motivet att träffa familjemedlemmar igen. Återföreningarna var tårfyllda och känslosamma. Flera hade inte sett sina släktingar på mer än två decennier.

– Jag kramade och kysste dem om och om igen. Jag grät så mycket och jag kunde inte kontrollera den glädje jag kände. Tack Gud, jag har inga ord för den glädje jag känner. Jag är väldigt glad och jag njuter av tiden med min familj, säger Haregu från Gash Barka i Eritrea.

I tio år har Haregu och hennes man varit åtskilda från deras familj. Nu fick de äntligen träffa sina tre barn och resten av familjen i flyktinglägret Mai Aini.

Gränsen öppnades officiellt den 11 september med gränsövergångar i Zalambesa och Rama. Antalet personer som passerar från Eritrea till Etiopien har ökat kraftigt sedan dess - från 53 till 390 personer per dag. De flesta familjer som anländer önskar stanna i Etiopien med sina släktingar, eller återförenas med familjen i Europa eller andra länder. Några vill återvända till Eritrea.

Samtidigt flyter också trafiken på från Etiopien till Eritrea, och en öppen gräns gör det möjligt att bedriva handelsverksamhet igen. Verksamheten blomstrar för flera etiopiska näringsidkare och för eritreanska handelsmän som nu kan frakta varor över gränsen.

Etiopien fortsätter samtidigt att acceptera och registrera flyktingar som söker asyl. Antalet asylsökande ökar, vilket har lett till överfyllda mottagningscenter. Det finns behov av ökat stöd till tak över huvudet, mat och rent vatten i mottagningscentren och i flyktinglägren i landet.

Till redaktionen

Bilder kan laddas ner här.

174 000 eritreanska flyktingar uppehåller sig för närvarande i Etiopien.

NRC hjälper eritreanska flyktingar i Etiopien, bland annat med tak över huvudet, utbildning och rättshjälp. 

För intervju eller mer information, kontakta:

Oslo, presskontakt: info@nrc.no, +47 905 62 329

Nairobi, mediarådgivare Geno Teofilo: geno.teofilo@nrc.no, +254 702 910 077