Läs bildtexten Eleverna på Harasta flickskola är glada över att de fortfarande kan använda skolan, även om stora delar av byggnaderna är raserade. Kriget har lett till att två miljoner syriska barn inte har möjlighet att gå i skolan. Foto: Karl Schembri / NRC.

Så hjälper vi syriska barn tillbaka till skolbänken

Publicerat 24. aug 2018
Barn i Syrien måste gömma sig från bomber och över hela landet ligger skolor i ruiner. Vi bidrar till att syriska barn får möjlighet till undervisning igen.

När ett land drabbas av konflikt, blir utbildningskvaliteten ofta betydligt försämrad. Läskunnigheten i Syrien brukade vara hög, över 90 procent för män och kvinnor. Nu riskerar vi att många syriska barn aldrig lär sig att läsa.

Två miljoner barn i Syrien är utan skolgång, och i många delar av landet får tusentals barn inte börja i skolan den här hösten heller. 

NRC samarbetar med lokalsamhällen i Syrien, för att så många barn och ungdomar som möjligt ska kunna återvända till skolbänken. Vi arbetar till exempel med att reparera skolbyggnader som förstörts under kriget, utbilda lärare och dela ut skolmaterial.

– Vi samarbetar med föräldrar, lärare och lokala skolmyndigheter för att få igång skolorna igen. Genom NRC:s program ”Bättre lärande” arbetar vi också med att hjälpa barn med trauman att hantera stress som en följd av konflikter och fördrivning, och återigen engagera sig i lärandet, förklarar Thomas White, NRC:s landsdirektör i Syrien. 

Inspireras av barnens vilja

Vi samarbetar med lokalsamhällen för att skapa trygga skolor och arbetar för att barn ska kunna gå till skolan, även under extremt svåra förhållanden. Vi bidrar till att barn och ungdomar utvecklar de färdigheter de har förlorat medan de inte har gått i skolan, och att de får chansen att ta igen alla år de förlorat i sina studier.

– Vi ser att eleverna återvänder till skolan, och lärarna undervisar, även om de har minimalt med utrustning, säger Firas Al Hamwi, teamleader för NRC i Damaskus. 

Den viljestyrkan gör att vi, som internationell hjälporganisation, gör vårt yttersta för att hjälpa dem att åter bygga upp sina liv.

Children living in Harasta, Eastern Ghouta, flock to school to catch up on years of missed education. Years of siege ended with a peak in fighting last March. With most of the neighbourhood in ruins, tens of thousands of Syrians are still displaced with no home to return to, but hundreds have also returned to what remains of their houses or stayed all along.
Despite all they have been through, these children are happy to be back to school. This one in Harasta houses 725 children, with parts of it completely destroyed and others badly damaged.
Photo: Karl Schembri/NRC
Läs bildtexten När tusentals människor flydde från östra Ghouta i februari i år var NRC en av flera humanitära organisationer som stod klara att ta emot dem och hjälpa till att möta de enorma behov de hade. Här är barnen i stadsdelen Harasta på väg till skolan, redo att ta igen år av förlorad utbildning. Foto: Karl Schembri / NRC.