Läs bildtexten När Mosul återtogs förstördes Mohammeds hus. Han är arbetslös och har inte pengar till att bygga upp huset igen. Foto: Helen Baker / NRC

Mosul ligger fortfarande i ruiner – ett år efter att IS drevs ut

Publicerat 18. jul 2018
Ett år efter att Mosul återtagits från IS är mer än 380 000 människor fortfarande fördrivna i och runt staden, som ligger i ruiner, varnar NRC.

- Det som för ett år sedan blev hyllat som en seger av irakiska myndigheter och det internationella samfundet, har inte medfört någon förbättring av levnadsvillkoren för många av Mosuls invånare, säger Wolfgang Gressmann, NRC:s landsdirektör i Irak.

 - Ett år senare väntar de fortfarande på att kunna återvända till sina vanliga liv, tillägger han.

Cirka 90 procent av västra Mosul är fortfarande i ruiner. 62 skolor är helt förstörda och 207 är delvis förstörda. En tredjedel av de som har blivit fördrivna från sina hem berättar för NRC att de riskerar att bli utkastade där de bor för tillfället, eftersom de inte kan betala hyra.

Läs bildtexten Moskén al-Nuri i Mosul, Irak, byggdes år 1172 till 1173. Under 2017 förstördes den av IS. Foto: Tom Peyre-Costa / NRC

– Tyvärr har vi under det senaste året sett väldigt lite verkligt stöd från det internationella samfundet till de fördrivna irakierna. Det är hemskt att familjer som har lidit i åratal under IS styre nu lider på grund av bristande internationell hjälp, säger Gressmann.

– Utan ekonomiskt stöd kommer lidande, instabilitet och förtvivlan att fortsätta, betonar han.

– Jag kom tillbaka för ett år sedan, efter att striderna var över. Hittills har det inte blivit mycket bättre i staden. Min stadsdel är fortfarande förstörd, och mesta hjälpen kommer från de andra som bor här, berättar Firas, ägare till ett bageri i västra Mosul.

NRC har hjälpt till att åter öppna 21 skolor, bygga upp hundratals hem och har bidragit med juridisk hjälp till fördrivna familjer.

– Det är en droppe i havet, men det är konkreta exempel på vad som behövs. Många irakier kämpar för att överleva från dag till dag, tillägger Gressmann.

– Om vi ska kunna fortsätta vårt arbete med att återuppbygga Irak, är vi beroende av att givarländer bidrar med finansiering av detta arbete.

Läs bildtexten Firas Fadhil äger ett bageri i västra Mosul. För ett år sedan återvände han till sitt hem, men lite har förändrats. Staden är fortfarande i ruiner. Foto: Helen Baker / NRC
Fakta
Omkring 54 000 hus i och runt Mosul är fortfarande förstörda
383 934 personer, eller 63 989 familjer, är fördrivna i och runt Mosul
80 procent av ungdomarna är arbetslösa
874 miljoner amerikanska dollar behövs för att återuppbygga grundläggande infrastruktur i Mosul
För mer information, ta kontakt med:

Erbil, Tom Peyre-Costa, Media Coordinator, tom.peyrecosta@nrc.no  +964 751 182 3882

Amman, Karl Schembri, Regional Media Adviser, karl.schembri@nrc.no +962 7902 20159