Läs bildtexten 13-åriga Namuya (till vänster) växte upp i en nomadfamilj som har flyttat mycket, för att ta hand om sina djur. Därför har hon bara gått i skolan ibland. Nu tar hon tillbaka den förlorade skolgången. Foto: Fatuma Abdullahi/NRC.

Ger flickor en ny chans

Publicerat 04. sep 2018
I flyktinglägret Kakuma i Kenya får flickor ta igen förlorad skolgång.

Alla barn har rätt till utbildning, och barn som är på flykt är inget undantag. Skolgång i krisområden gör mer för barn än att ge utbildning och kunskap. I skolan får barnen vara i en säker miljö och de får mat. Skolan ger unga människor hopp om en bättre framtid.

Slutför på kortare tid

Nordväst, i ett av världens största flyktingläger, ser NRC till att barn och ungdomar kan ta igen förlorad skolgång genom intensivkurser. Inom loppet av ett år lär sig eleverna vad de annars skulle ha lärt sig på två år. Tillsammans med UNICEF tillhandahåller NRC skoluniformer och böcker.

En av eleverna är 13-åriga Namuya, som aldrig hade gått i skolan. Nu går hon i andra klass på Kamdei grundskola. Namuya har två bröder och en syster.

– Jag har aldrig sett min pappa. Han dog i Sydsudan när jag var liten, säger hon.

– Min mamma och min farbror har uppfostrat mig. 

Namuya drömmer om att bli lärare. Favoritämnet är Kiswahili. Det vill hon undervisa i när hon blir stor. Varje morgon stiger hon upp före solen och kommer till skolan klockan åtta.

Intensivkursen är ett formellt utbildningsprogram, där ungdomar och barn utan skolgång kan slutföra grundskolan på kortare tid. Till exempel kan eleverna bli klara på tre år istället för sex år.

Förlorade alla djuren

Namuya växte upp i en nomadfamilj, som har flyttat mycket för att ta hand om sina djur. Därför har hon bara gått i skolan ibland. Ofta var hon och hennes syskon tvungna att leta efter djuren, som gick ute på Turkanaområdets slätter. 

– Vi kunde vara borta i nästan två månader åt gången, säger hon.

Efter torkan under 2016 förlorade familjen alla djuren. När farbrodern ville köpa nya djur, bestämde han sig för att Namuya skulle gifta sig med en rik, gammal man i grannbyn.

– Jag vägrade att gifta mig med den gamla mannen, berättar hon.

Lyckligtvis stöttade mamman henne, men farbrodern ville inte ge sig. Då bestämde mamman att de skulle resa från farbrodern och till flyktinglägret Kakuma.

– Vi gick i fyra dagar och överlevde bara på vatten och frukt som vi hittade på vägen.

I Kakuma måste Namuya arbeta som hemhjälp för att överleva. Livet var svårt. Hjälpen de fick räckte inte till och de slet ofta för att få tillräckligt med mat. Att börja skolan var inget alternativ.

En ny möjlighet

– En dag deltog min mamma i ett möte i flyktinglägret, förklarar Namuya. På mötet pratade de om en ny möjlighet för att få barn tillbaka till skolan.

Utbildning genom intensivkurser innebar något positivt – ett mål mat om dagen.

Möjligheten att få gratis lunch verkade lockande för Namuyas mamma. Hon tog därför med sig dottern till skolan.

Namuya fick skoluniform, skolväska och böcker. Och en måltid om dagen. Det är lättare att koncentrera sig med en ordentlig lunch varje dag.

– Jag är väldigt glad att jag får gå i skolan och hoppas att jag kan slutföra utbildningen, säger en leende Namuya.

Fakta om NRCs intensivkurs
  • Den ska få barn och ungdomar tillbaka till skolbänken.
  • Den hjälper barn och ungdomar att slutföra grundskolan eller att fortsätta skolgången på offentliga skolor. 
  • Intensivkursen använder en förkortad läroplan, baserad på den nationella grundskolans läroplan.
  • År 2016 deltog 1 247 elever i NRC:s intensivkurs i flyktinglägren Kakuma och Dadaab.