Läs bildtexten Shabani (3 år), Ngalula (7 år) och Kevine (9 år) delar bröd och lite kycklingkött i Kasai. Foto: Ephrem Chiruza/NRC.

Fördubbling av antalet kongoleser som drabbas av matbrist

Publicerat 29. okt 2018
Över 15 miljoner män, kvinnor och barn i Demokratiska republiken Kongo står nu utan tillräckligt med mat. Det är 7,9 miljoner fler än förra året. Vissa väljer att gå med i väpnade grupper eller prostitution, för att få mat till sig själva och familjen.

– Vi bevittnar kritiska nivåer av svält och undernäring inom de områden där vi arbetar. De nya siffrorna för matbrist i Kongo är alarmerande, säger Ulrika Blom, NRC:s landsdirektör i DR Kongo.

Över 15 miljoner människor - nästan en femtedel av befolkningen – är drabbade av allvarlig eller kritisk brist på mat, indikerar en rapport från Världslivsmedelsprogrammet, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och jordbruksdepartementet i Kongo

Det växande problemet med svält är koncentrerat till de tio provinser i landet som till störst del är påverkade av våld. Matbristen sägs huvudsakligen bero på att människor drivs på flykt in i landet, som ett resultat av pågående konflikter.

– Vi känner till hundratals bönder i städer som Beni, som är så rädda för att bli dödade av väpnade grupper att de inte vågar odla mat på sin mark, säger Blom.

– Våldet i många områden ödelägger lokalekonomin, vilket får människor att tillgripa alltmer desperata sätt att skaffa mat till sig själva och sina barn. Vi har själva sett att människor äter de frön de får för plantering i ett försök att lindra hungern. Föräldrar väljer att inte äta, så att de kan använda det lilla de har till att mata sina barn, tillägger hon.

Det har också rapporterats att kvinnor och flickor i Norra Kivu prostituerar sig för att skaffa pengar till mat - och en del män och pojkar går med i väpnade grupper bara för att få måltider. Några föräldrar från territoriet Fizi i Södra Kivu har tagit sina minderåriga barn ut ur skolan, för att låta dem arbeta i gruvorna. Pengarna används för mat till familjen.

Livsmedelsproduktionen i DR Kongo har minskat drastiskt under det senaste året. Produktionen av mat som majs, kassava och ris har minskat i genomsnitt med 39 procent jämfört med samma period förra året. Till och med stora städer som Beni, som tidigare var livsmedelssäkra, visar tecken på måttliga till kritiska nivåer av svält.

Världssamfundet har visat att de snabbt kan öka stödet till följd av ebolakrisen i Kongo. Trots det har endast 28 procent av det stöd som behövs för att möta de humanitära behoven i Kongo 2018 kommit upp hittills i år. Givarländer måste öka stödet till livräddande mat-, närings- och sanitetsprojekt.

– Det internationella stödet måste öka omedelbart. Utan mat kommer människor att dö, varnar Blom.

 

Fakta

43 procent av barnen under fem år lider av undernäring i Kongo, enligt UNICEF.

I minst sex provinser är undernäringsnivåerna så höga som 50 procent, enligt UNICEF.

Kampen intensifieras i Norra Kivu samt Ituri, och har drivit mer än 750 000 personer på flykt enbart under årets åtta första månader.

Hittills i år har givarländer endast bidragit med 28 procent av de 1,7 miljarder dollar som behövs, för att hjälpa 13 miljoner kongoleser i behov av nödhjälp under 2018.

NRC i DR Kongo:

NRC startade sitt arbete i DR Kongo 2001. Idag hjälper vi samhällen i Södra Kivu, Norra Kivu, Ituri, Tanganyika och Kasai. Vi hjälper till med utbildning, äganderätt och dokumentation, mat, skyddande tak över huvudet och arbetar för att få till långsiktiga lösningar i landet.