Jan Egeland pratar med människor på flykt under sitt besök i DR Kongo. Foto: Alex McBride / NRC

Våld mot civila ökar kraftigt i Kongo

Publicerat 28. feb 2018
Varningsklockorna ringer i Demokratiska republiken Kongo, där våldet har ökat kraftigt den senaste tiden. Samtidigt som över 13 miljoner människor behöver nödhjälp, når inte ens den mest grundläggande hjälpen fram till dem som behöver den mest.

- Världssamfundet har inte insett att Kongos konflikter har blossat upp kraftigt igen. Beväpnade män attackerar och missbrukar försvarslösa kvinnor och barn varje dag och tvingar miljoner på flykt, säger NRC:s generalsekreterare Jan Egeland, som är på besök i östra Kongo.

- Även om det inte är lätt att stoppa våldet som utförs av hundratals beväpnade grupper, är det oförklarligt och skamligt att vi inte ger den mest grundläggande hjälpen till de 4,5 miljoner internt fördrivna människor som har flytt för livet, säger Egeland.

Trots att landet hade det största antalet människor som tvingats på flykt i världen 2016 och 2017, har bara 52 procent av det ekonomiska stödet som behövs för att rädda liv i DR Kongo kommit in det sista året. Nödhjälpsorganisationer på plats är underfinansierade och överväldigade av den enorma humanitära krisen.

Endast två månader in i 2018 har Norra Kivuprovinsen återigen blivit krisens epicenter. Ungefär 1,2 miljoner människor är på flykt i provinsen - det högsta antalet i landet. Bakgrunden är att det har blossat upp interna strider och våldsamma sammandrabbningar mellan väpnade grupper har orsakat en kraftig ökning av antalet personer på flykt under 2017.

- Trots det faktum att våldet har blossat upp igen i Norra Kivu, används de pengar som behövs för nödsituationen i provinsen nu på andra områden, som FN anser har högre prioritet. Hjälporganisationer tvingas operera med mindre pengar. Det är en livsfarlig "gambling" med människoliv som insats. Människorna i de områden som förlorar riskerar sjukdom och död, säger Egeland.

- Vi måste få till en omfattande upptrappning av pengar och hjälparbetare i konfliktområden, däribland Norra Kivu. Annars kan hjälporganisationer inte hantera krisen, och det får katastrofala konsekvenser. Vi är redan överväldigade av vad som känns som en kriskontinent, och står utan resurser att hjälpa till.

Under de senaste veckorna har ett ökande antal kongolesiska flyktingar flytt över gränsen till Uganda. Det kan leda till att den eskalerande konflikten blir en regional kris.

- Den humanitära krisen i DR Kongo är en av de värsta kriserna i världen, men ingen verkar bryr sig om det, säger Egeland.


NRC har arbetat i DR Kongo sedan 2001. Vi hjälper människor i Kasai, Centrala Kasai, Ituri, Maniema, Norra Kivu, Södra Kivu och Tanganyika. Läs mer här