
Läs hela rapporten här.
BAGDAD: Offensiven mot Islamiska staten (IS) i Irak är över och de irakiska myndigheterna har påbörjat tvångsreturer av människor på flykt. Samtidigt visar en ny undersökning att majoriteten av de fördrivna i provinsen Anbar känner sig säkrare i lägren än i sina hem.
- Det är tragiskt att tänka på att människor på flykt känner sig säkrare i läger än i sitt eget hem nu när konflikten uppenbarligen är över", säger NRC:s irakiska landsdirektör Petr Kostohryz. De är rädda för repressalier och odetonerade bomber, eller så har de inget hem att återvända till. Om inte myndigheterna kan säkra trygga returer, kan vi inte hoppas på någon varaktig fred i Irak, säger Kostohryz.
Mer än två miljoner irakier lever fortfarande på flykt i sitt eget hemland. Mellan november och december förra året blev omkring 9 000 människor tvångsreturnerade till sina hem från läger i Anbarprovinsen. Personer som lever på flykt i Bagdad har också blivit beordrade att resa hem.
Rapporten "The Long Road Home" är skrivet av NRC, International Rescue Committee (IRC) och Danish Refugee Council (DRC). Den bygger på intervjuer med internt fördrivna irakier som bor i läger i provinsen Anbar. Rapporten avslöjar att:
- 84 procent känner sig säkrare i lägren de bor i än i sina hem.
- Endast en procent svarar att de har ett hem att återvända till.
- Mer än hälften säger att deras hus är delvis eller helt skadade.
- 16 procent säger att de försökt återvända hem men har blivit förhindrade.
Rapporten avslöjar också att minst en av fem som kastats ut från flyktinglägret Kilo 18 i Anbarprovinsen återvände till lägret, efter att ha blivit utsatta för hot och straff vid hemkomsten.
- Det finns en verklig risk för att vi snart ska se ännu fler människor tvingas återvända, innan det är tryggt för dem att återvända hem. Irakierna förtjänar trygga och permanenta hem där de kan bygga upp sina liv och samhällen. Det internationella samfundet måste tillsammans med de irakiska myndigheterna öka insatserna, för att säkra områden som fördrivna irakier kan återvända till frivilligt, säger IRC:s landsdirektör Wendy Taeuber. De som ändå inte vill återvända hem måste fortsätta att få den hjälp de behöver i lägren. De måste också få stöd, för att integreras i de samhällen där de bor.
DRC:s landsdirektör, Ian Dawes säger: "Vi måste bryta cirkeln av fördrivning. Vi förstår att myndigheter och ofta människor på flykt själva känner att de måste återvända hem och normalisera tillvaron igen. Men vi vet också att om det inte sker på ett ordentligt sätt, så kommer inte de här returerna att vara långvariga, utan leda till ytterligare fördrivningar och få negativa konsekvenser."
De tre hjälporganisationerna ber myndigheterna att respektera irakiernas rätt till att välja om och när de vill återvända hem. De som inte vill eller kan flytta hem ändå, behöver hjälp med att hitta alternativa lösningar. Organisationerna uppmanar också det internationella samfundet att fortsätta att finansiera biståndsarbetet i Irak, eftersom bristen på nödhjälp kan leda till att människor återvänder för tidigt.