Läs bildtexten Foto: Nashon Tado/NRC.

Etiopien toppar listan över flest nya internflyktingar 2018

Publicerat 23. okt 2018
Etiopien är landet där flest människor tvingades på flykt i sitt eget land under första halvåret 2018, enligt en rapport från NRC:s center för internt fördrivna (IDMC) som nyligen publicerats.

Omkring 1,4 miljoner etiopier tvingades fly från konflikter i landet mellan januari och juni i år, visar rapporten. Det beror till stor del på nya etniska konflikter i regionerna Gedeo och West Guji i södra Etiopien och våld i gränsområdet mellan regionerna Oromia och Somali.

– Det är obegripligt att 1,4 miljoner människor på flykt från våld inte skapar internationella rubriker. Världen blundar för krisen i Etiopien, säger Nigel Tricks, regional direktör för NRC i Östafrika.

– Vi möter familjer som har flytt från striderna och som lever under förfärliga förhållanden. Det internationella samfundet har i alltför liten grad bidragit med pengar för att hjälpa dem.

Myndigheterna i Etiopien och hjälporganisationer arbetar för att svara upp mot krisen, men matleveranser samt vatten- och hälsotjänster är överbelastade. De drabbade områdena var redan bland de folktätaste i Etiopien, och tillströmningen av människor fördubblar nu befolkningen i vissa områden. Det är regnperiod i landet, vilket förvärrar människors levnadsvillkor och gör det svårt att bedriva hjälparbete.

Etiopiens regering arbetar för att skapa fred och säkerhet. Den processen, och stöd till människor på flykt som snabbt ska kunna återvända hem, är prioriterade uppgifter under den närmaste tiden. Några familjer har börjat återvända till sina hemorter i Gedeo och Västra Guji, men många hus har förstörts.

– Människor berättar för oss att de vill resa hem, men de har flytt utan några ägodelar och behöver veta att de får stöd till att bygga upp sina liv på nytt. Det är viktigt att återvändandet är frivilligt och hållbart. Familjer måste också vara trygga i de områden de reser hem till, säger Tricks.

Våldet har också blossat upp i gränsområdet mellan regionerna Oromia och Somali, där 200 000 människor tvingades fly under första halvåret 2018. Ytterligare 500 000 människor flydde i detta område under det sista kvartalet 2017. Nästan alla områden längs den inre gränsen är påverkade. Delar av gränsen är utsatta områden med brist på mat och de är svårtillgängliga, vilket förvärrar situationen.

Fakta
  • Omkring 5,2 miljoner människor drevs på flykt på grund av konflikter och våld under första halvåret 2018. Siffran är baserad på analys av de tio värst drabbade länderna.
  • Etiopien (1,4 miljoner), Syrien (1,2 miljoner), Demokratiska republiken Kongo (946 000), Nigeria (417 000) och Somalia (341 000) toppar listan över flest nya internt fördrivna under första halvåret 2018.
  • IDMC:s halvårsrapport innehåller också siffror för flykt på grund av katastrofer. Uppskattningsvis 3,3 miljoner människor drevs på flykt i samband med över 700 katastrofer i 110 länder under första halvåret 2018.
  • Nästan en miljon människor drevs på flykt på grund av översvämningar i Etiopien, Kenya och Somalia i april och maj, efter en lång period av torka i regionen som förvärrades av väderfenomenet El Niño.
Till redaktionen
  • Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) i Genève är NRC:s forskningscenter om intern fördrivning. IDMC publicerar data och analyser om människor på flykt i eget land.
  • Rapporten kan laddas ned här: http://ow.ly/bis730lLTeu
  • NRC har arbetat i Etiopien sedan 2011. Vi är närvarande i Addis Abeba, Benishangul Gumuz, Gambella, Oromia, SNNPR, Somali och Tigray. Läs mer: http://bit.ly/2mO398h
  • NRC har talespersoner tillgängliga i Genève och i Nairobi.
  • Bilder från krisen i Etiopien finns tillgängliga här: http://ow.ly/Qo0W30lLQY8