.jpg?width=768&height=384)
– Ungdomarna som jag har träffat den här veckan berättar att de ännu inte har upplevt fred i sin närhet. Jag kan förstå varför människor förlorar hoppet efter två år, säger Marlon.
Den unga skådespelaren mötte tjejer och killar i sin egen ålder under inspelningen av Instagram TV-serien "Marlon's Journey", som streamas på NRC:s Instagramkonto @nrc_flyktninghjelpen.
Nästan två år efter att fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och den väpnade gruppen FARC undertecknades, ökar våldet i Colombia.
Den pågående konflikten håller på att äventyra säkerheten för en ny generation ungdomar. I Colombia är mer än 1,6 miljoner unga människor på flykt. Förutom att förlora familj och vänner, har många utsatts för tortyr eller sexuellt våld.
"Varje dag i rädsla"
I Chocó-regionen i västra Colombia träffade Marlon Jhoana, Nilson och Leidy Tatiana, som nyligen flydde från en väpnad attack på deras by. Alla förlorade familjemedlemmar under attacken. Två av Jhoanas bröder dödades.
– Jag förstår inte varför det här hände oss. Jag är fortfarande rädd för att gå utomhus. Det som hände min familj kan också hända mig om jag återvänder, säger Jhoana.
Ingen är kvar i hennes by. Antalet massfördrivningar som den här har ökat med över 110 procent i år.
– Hur kan du fortsätta gå i skolan och hoppas på en bättre framtid efter att ha förlorat inte bara en, utan två bröder? Du har tvingats fly från ditt hem och kan aldrig återvända. Du lever varje dag i rädsla för att det kommer att hända igen. Ingen förtjänar att bli utsatt för någonting så hemskt, sa Marlon efter att ha mött Jhoana.
Fler attacker på civila
Ett fredsavtal med enbart FARC har inte varit tillräckligt för att få ett slut på konflikten. 2018 har antalet attacker på civila ökat med mer än 30 procent under första halvåret, jämfört med förra året.
– Ungdomar som har drabbats av konflikten har rätt till utbildning, yrkespraktik och arbetsmöjligheter, men dessa rättigheter finns i nuläget bara på pappret", säger NRC:s landsdirektör Christian Visnes.
Han menar att Marlon Langlands insatser i Colombia bidrar till att ge ungdomar på flykt en viktig röst.
– Marlons resa är en möjlighet att skapa uppmärksamhet kring den humanitära situationen i Colombia. För att uppnå bestående fred, måste vi ge de unga som drabbats av konflikten en anledning att tro att de kan ha en trygg och bättre framtid, säger han.
Se avsnittet från Colombia här
Marlon Langeland har under hösten samarbetat med NRC, för att ge ordet till ungdomar på flykt i konfliktdrabbade länder. Det sker genom Instagram TV-serien "Marlon's Journey". En episod från varje land kommer att lanseras på NRC:s IGTV-kanal @NRC_flyktninghjelpen. I slutet av oktober fortsätter resan till ett afrikanskt land. Serien produceras i samarbete med TVWonder.
B-roll och bilder från "Marlon's Journey" i Colombia är tillgängliga här:
Bilder: https://nrc.smugmug.com/Press/Presse-Marlons-Journey-Colombia
Video: https://www.dropbox.com/sh/pxlu3wxsl0rq7zp/AABfzjzR-3vb8tYQJikMvgD5a?dl=0
Läs mer om Marlon's Journey här:
https://www.nrc.se/nyheter/2018/fran-oslo-och-skam--ut-i-vida-varlden/
- Över 7,4 miljoner människor är på flykt i Colombia till följd av konflikten.
- Antalet personer som har tvingats på flykt i landet ökade med 112 procent under första halvåret 2018, jämfört med 2017.
- Sedan undertecknandet av fredsavtalet mellan FARC-EP och regeringen i november 2016, har cirka 200 000 personer tvingats på flykt (november 2016 - augusti 2018).
- Hjälporganisationer på plats har endast fått 22 procent av de pengar de behöver, för att nå ut till människor som behöver nödhjälp.
- NRC har varit närvarande i Colombia sedan 1991.
- Omkring 100 000 personer fick stöd från NRC under 2017 (bland annat genom vårt arbete med rättshjälp, utbildning, regionala program och nödhjälpsteam). Budgetprognosen för 2017 är 97,6 miljoner.
- NRC driver för närvarande utbildningsprogram i 26 områden, där tidigare FARC-EP-soldater får hjälp att återvända till samhället. 6 597 personer har fått ett erbjudande om utbildning genom programmet. Av dessa är 52 procent tidigare FARC-EP-soldater, och 48 procent är civila som har bott i konfliktområden.
- Läs mer om vårt arbete i Colombia här: https://www.nrc.se/nyheter/2018/colombia/
- Marlon Langeland är tillgänglig för intervju om resan och hans upplevelser. e-post: kirsti@anti.no
- Christian Visnes, NRC:s landsdirektör i Colombia, är tillgänglig för intervjuer om den humanitära situationen i Colombia. Tel: (571) 3 171481, e-post: david.garcia@nrc.no
- Frågor om IGTV-serien eller "Marlon's Journey" kan mailas till Ingrid Prestetun, projektledare, e-post: ingrid.prestetun@nrc.no