Läs bildtexten 5-åriga Sarak (till vänster), Ingrid (4 år) och Siphora (5 år) bor i byn Gara Amou, som har tagit emot fler än 2 000 människor som har flytt från städer längre norrut i landet under det senaste året. I Gara Amou får flyktingarna leva i fred i det kristna värdsamhället. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

5 saker som du bör veta om Centralafrikanska republiken

Publicerat 17. aug 2018
Fler människor än någonsin tvingas på flykt, och hälften av befolkningen behöver nödhjälp. Här är fem saker du bör veta om Centralafrikanska republiken:

# 1 Rekordmånga tvingas på flykt

Sedan 2012 har Centralafrikanska republiken härjats av en blodig konflikt, där civilbefolkningen har betalat priset. Minst 1,2 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. En av fyra personer är antingen på flykt i sitt eget land eller har sökt tillflykt till ett av grannländerna. Under 2017 ökade antalet internt fördrivna med 70 procent.

Läs bildtexten Honorine Essibeda, 76 år, flydde till ett område utanför huvudstaden Bangui, när beväpnade män tog kontroll över platsen där hon bodde. Hennes hus i Begoua blev helt förstört. Med stöd från NRC bygger hon nu upp det igen. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

# 2 Stora områden kontrolleras av väpnade grupper

Många olika väpnade grupper och miliser opererar i Centralafrikanska republiken. Dessa grupper utmanar statens auktoritet och det beräknas att de kontrollerar upp till 80 procent av landets territorium. De väpnade gruppernas närvaro driver människor på flykt och hindrar dem att återvända till sina hem.

Läs bildtexten Aisha (10 år) och Aissatou (2 år) flydde från Batangafo till Gara Amou med sin mamma och fyra syskon. Deras pappa dödades i konflikten, och sex av deras syskon är fortfarande kvar i Batangafo. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

# 3 Hjälparbetare är mål för attacker

Centralafrikanska republiken anses vara ett av de farligaste länderna i världen för hjälparbetare. 2017 dödades totalt 16 hjälparbetare. Detta leder ofta till att hjälporganisationerna ställer in sina aktiviteter, trots de stora behoven hos civilbefolkningen.

Läs bildtexten NRC har delat ut hygienartiklar och köksredskap till fördrivna personer, människor som har kommit tillbaka och till invånare i värdsamhällen. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

# 4: En av världens mest försummade humanitära kriser

Krisen får liten internationell mediauppmärksamhet, och den får heller inte tillräckligt med ekonomiskt stöd från världssamfundet. Under 2017 blev över 60 procent av de humanitära behoven inte täckta på grund av brist på medel. Idag behöver hälften av befolkningen nödhjälp. Över 515 miljoner amerikanska dollar behövs i år, för att hantera de humanitära behoven i landet. I slutet av maj var endast 10 procent av beloppet täckt.

Läs bildtexten Barn som har flytt från sina hem leker med barn i lokalsamhället som har tagit emot dem i Gara Amou. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

# 5: En väldigt ung befolkning 

I Centralafrikanska republiken är 75 procent av befolkningen under 35 år. De flesta ungdomar är arbetslösa, vilket gör dem lätta att rekrytera för väpnade upprorsgrupper. Andelen ungdomar i arbete uppskattas till endast 12,5 procent.