
Sex månader efter att världens ledare träffades i Oslo för en givarkonferens för norra Nigeria och länderna kring Tchadsjön, fattas fortfarande 57 procent av de 2,2 miljarder dollar som behövs för att möta de mest nödvändiga behoven av humanitärt bistånd år 2017.
Givarländerna har levererat huvudparten av de 460 miljoner dollar de lovade för 2017 vid Oslo-konferensen. Men löftena var tyvärr långt ifrån att möta de verkliga behoven.
- Bidragen från Oslo-konferensen har varit avgörande. Men utan mer stöd till det humanitära arbetet har vi inte möjlighet att förhindra en stor förlust av människoliv. Vi behöver även en ökad säkerhet för civila och hjälparbetare och att bättre kunna nå ut med nödhjälp, säger Egeland.
Den väpnade gruppen Boko Haram uppstod i norra Nigeria, men har även spridit sig till Niger, Kamerun och Tchad. Gruppens frammarsch har mötts av våldsamma konfrontationer med säkerhetsstyrkorna i regionen. Konflikten har kostat tusentals människor livet och drivit miljontals människor på flykt från sina hem. Den har också gjort det omöjligt för många att driva jordbruk, vilket har resulterat i en fruktansvärd matkris. 5,2 miljoner människor i Nigeria saknar tillräckligt med mat.
- Vi fruktar att vi i dagsläget bara ser en liten del av behoven, eftersom det finns stora områden som de humanitära organisationerna inte har tillgång till, säger Egeland.
Representanter från Norge, Tyskland, FN och de fyra länderna kring Tchadsjön träffades nyligen i Berlin, för en uppföljning av det arbete som påbörjades vid Oslokonferensen i februari. NRC har betonat att behovet av mer hjälp måste upp på agendan.
- Otillräckligt stöd till nödhjälpsarbete innebär att många människor inte får livräddande hjälp i tid. Innan detta är åtgärdat är det omöjligt att skapa hopp och stabilitet i regionen, menar Jan Egeland.