Hamsatu, 30, kan inte tänka sig att återvända till hem till platsen hon flydde från. Hur kan vi göra det? Jag är rädd att resa tillbaka på grund av det jag har sett och upplevt. Vi är fortfarande rädda för Boko Haram.

Nigerianer på flykt är för rädda för att återvända hem

Publicerat 11. okt 2017
Det stora flertalet av de 1,8 miljoner människor som har drivits på flykt i nordöstra Nigeria är inte redo att återvända hem. Det rapporterar NRC i sin nya rapport "Too Scared to Return".

- Resultaten i rapporten är obestridliga. När 86 procent av människor berättar att de inte är redo att återvända hem, måste vi lyssna. Detta kan inte ske inför döva öron, varnar Jan Egeland, generalsekreterare i NRC, som för närvarande besöker Nigeria.

- Folk måste själva få bestämma om de vill resa hem. Att tvinga hela lokalsamhällen hem igen är ett dödligt recept för försämring av konflikten.

NRC frågade 27 000 personer om deras tankar kring att återvända hem i arbetet med rapporten, vilket är en av de största undersökningarna som gjorts bland människor på flykt i Nigeria. Mer än 80 procent av dem som säger att de inte vill resa hem inom en snar framtid, anger att osäkerhet är den främsta anledningen till att de stannar där de är. Angreppen på civila ökar och människor är rädda.

Nigerianska militära styrkor har nyligen gjort framsteg i kampen mot den islamiska rebellgruppen Boko Haram. Boko Haram har svarat med att attackera marknader och platser där det uppehåller sig människor på flykt.

Många inom de nigerianska myndigheterna vill nu att de som har flytt ska flytta hem igen.

- Även om det slutliga målet är att människor ska återvända hem är den olyckliga sanningen den, att tvingas människor tillbaka nu så kommer det att få negativa konsekvenser, säger Egeland. Så många som 85 procent av de som bor i läger berättar för oss att de känner sig säkrare där än där de var tidigare, trots att det också har förekommit attacker på läger.

- Idag träffade jag en kvinna i staden Monguno, som hade flytt från sin by när Boko Haram satte den i brand för två år sedan. Hon vill ta med sig sina sex barn hem, men hon berättade för mig att det är för tidigt eftersom den väpnade gruppen fortfarande befinner sig i byn, säger Egeland.

Generalsekreterare Jan Egeland på besök i Maidiguris i Nigeria. NRC stöder mer än 500 små gårdar som hjälper internt fördrivna och utsatta värdsamhällen med mat. Foto: Mohamed Bukarest/NRC


Även om säkerhetssituationen förbättras säger hälften av de tillfrågade att deras hus har förstörts i konflikten. 48 procent har inte information om tillståndet i deras hem, vilket tyder på att detta tal kan vara betydligt högre.

NRC:s rapport rekommenderar åtgärder som måste vidtas innan Nigerias fördrivna kan återvända hem. För det första måste den övergripande säkerhetssituationen förbättras, så att människor kan känna sig trygga. För det andra måste resurser fördelas till att bygga om bostäder och återställa försörjning. Det är viktigt att de som flytt blir involverade i utvecklingen av dessa program.

- Människor behöver tak över sina huvuden och utsikter att ha något att leva av, om de över huvud taget ska ha en chans att bygga upp sina liv, säger Egeland. Vi är redo att arbeta med myndigheterna för att hjälpa nigerianer på flykt hem. Men detta måste ske på ett frivilligt, säkert och informerat sätt.