Läs bildtexten Foto: NRC/Hussein Amri.

Vårt arbete i Jordanien

Vi hjäper syrier som har flytt till Jordanien och stöttar samhällen som tar emot dem.

Humanitär coh politisk bakgrund


Syriska flyktingar i Jordanien har det inte lätt. De slåss för fortsatt för att få flyktingstatus, då kan du försörja familjen och får tillgång till tjänster så som skolgång för barnen.

Samtidigt markerar det Jordanska samfundet konsekvenser av att ha ett stort antal flyktingar. För varje år som går blir den lokala infrastrukturen mer och mer pressad.

Vi startade vårt hjälparbete i Jordanien i november 2012 och 2018 kunde vi hjälpa 120 000 människor med tak över huvudet, 50 000 med utbildning och 102 000 med rättshjälp.

Läger och städer

I jordanien finns det flera stora läger för syriska flyktingar: Zaatari, Azraq och Eirati Jordanian Camp (Murijep al Fhoud) Tillsammans bor det fler än 140 000 flyktingar i lägren. Harvparten av dem är barn. I det enorma lägret har syriska flyktingar en plats att bo på och också grundläggande tjänster om sjukvård och utbildning.

De som bor i läger er är ändå minoritete. Fyra av fem syrianer lever spritt i större och mindre städer samt i byar på landsbygden. Det kan vara svårt för hjälporganisationerna att nå fram till dem med den hjälpen de behöver.

Desperata val

Sedan 2015 har betydligt färre asylsökande kommit in i Jordanien, trots ständiga vågor av människor som flyr våldet i Syrien.

Samtidigt tvingas, Syrier som redan bor i Jordan, att gör desperata val. Nästan 90 procent av de syriska flyktingarna som bor utanför lägren, leverunder fattigdomsgrensen. Många klarar inte att skaffa sig en laglig inkomst. Därför väljer en del att vända tillbaka till ett osäkert Syrien. Andra provar att ta sig till Turkiet och vidare till Europa i hopp om en framtid.

Läs mer här