“They told us that we would do better to work for our people’s rights first. We say that our battle for the Palestinian refugees’ rights starts with our battle for the Palestinian women’s rights!” Ahlam Abou Sahyoun Photo: NRC/Christian Jepsen
Läs bildtexten Informationstillfälle för palestinska kvinnor i Libanon. Foto: Christian Jepsen/NRC Flyktinghjälpen

Vårt arbete i Libanon

NRC Flyktinghjälpen stöttar alla som påverkats av tvångsförflyttningarna i Libanon och försvarar deras rättigheter i landet, regionalt och internationellt. Vi jobbar också för att stödja de lokalsamhällen som tar emot människor på flykt.

Humanitär översikt 

Libanon har världens högsta antal flyktingar per invånare. De cirka 1,5 miljoner syriska flyktingarna och nästan 175.000 palestinska flyktingarna i landet står för mer än en fjärdedel av Libanons befolkning. Detta leder till ett tryck på offentliga tjänster, påverkar landets demografiska balans och hotar att påverka Libanons politiska stabilitet. 

Libanesisk lag betraktar inte syrierna och palestinierna som flyktingar, utan som "gäster" som använder tillfällig gästfrihet. Den libanesiska regeringen vill inte skapa formella läger, så flyktingarna måste betala för sitt egna boende eller bo i informella bosättningar. Omkring 80 procent av de syriska flyktingarna hyr lägenheter eller inte färdigbyggda bostäder.  

Libanon har sedan 2015 stängt gränserna för flyktingar från Syrien. Det är svårt för flyktingar i landet att få förnyat bidrag för laglig vistelse och de kan inte röra sig fritt utan rädsla för att bli arresterade. Flyktingar har inte rätt till arbete och kämpar för att få det att gå ihop. Sju av tio syriska flyktingar lever under den nationella fattigdomsgränsen.

Så många fick hjälp under 2020

7 212
människor fick utbildning
11 231
människor fick tak över huvudet
31 449
människor fick hjälp genom lägerdrift
156 458
människor fick rättshjälp
261 471
människor fick vatten och sanitetstjänster

NRC Flyktinghjälpens arbete  

Vi hjälper människor på flykt i Libanon och kämpar för deras rättigheter i landet, i regionen och internationellt. 

Flyktingar i Libanon bor sida vid sida med libaneser, och vi bidrar därför också med hjälp till med de libanesiska lokalsamhällena.

Stöd vårt arbete för människor på flykt.