Läs bildtexten Foto: Abudallah Bader/NRC Flyktinghjälpen

Vårt arbete i Jemen

Publicerat 10. aug 2017|Ändrats 15. jun 2018
Jemen är skådeplatsen för världens största humanitära kris. Pågående konflikt, ekonomisk nedgång och kollaps av den offentliga sektorn har försatt 22 miljoner Jemeniter i behov av stöd och skydd.

Humanitär översikt

Jemen är en av världens värsta humanitära kriser. Det började som en lokal konflikt, men har utvecklats till en maktkamp mellan andra länder i regionen.

En militär koalition ledd av Saudiarabien har kämpat mot den iranskstödda Houthi-rörelsen i Jemen sedan 2015, efter att den väpnade gruppen tog kontroll över huvudstaden Sana och avsatte president Abdrabbuh Mansour Hadi.

I november 2017 införde koalitionen en blockad av hamnarna i Sana, för att förhindra tillförsel av vapen till Houthirörelsen. Detta har också blockerat leveranser av mat och mediciner. Ekonomisk kollaps har lett till stoppade löneutbetalningar och ökade matpriser i Jemen. Miljoner människor saknar nu säker tillgång till mat, och det finns en utbredd risk för hungersnöd

Mer än 14 miljoner jemeniter saknar rent dricksvatten, vilket har lett till omfattande kolerautbrott. Nästan 2.000 hälsokliniker har förstörts genom luftangrepp och markstrider och tillgången till hälsovård är mycket begränsad. Sanas internationella flygplats har varit stängd sedan augusti 2016, något som har gjort det omöjligt för jemeniter att lämna landet för att få medicinsk vård i utlandet.

Så många fick hjälp under 2018

18.541
människor fick utbildning
480.964
människor fick livsmedelssäkerhet
93.510
människor fick tak över huvudet
30.855
människor fick rättshjälp
232.988
människor fick vatten och sanitetstjänster

NRC Flyktinghjälpens arbete

I Jemen köper vi varor och anställe människor lokalt, för att stödja systemen som redan finns i de lokalsamhällen vi arbetar med.

Krisen förvärras av en förstörd infrastruktur, svag ekonomi och byråkratiska hinder, vilket gör det svårt för humanitära organisationer som NRC Flyktinghjälpen att nå ut med livräddande hjälp till de många internt fördrivna i landet.

Stöd vårt arbete för människor på flykt.