Solar lamp distribution for the IDPs in Bonkai village, Baidoa District. A community supported by NRC under the BRCiS funding. All photos are copyrighted (e-mail perrine.piton@nrc.no to ask about use)
Läs bildtexten Foto: Marco Gualazzini/Constrasto/NRC Flyktinghjälpen/BRCiS

Vårt arbete i Somalia

Under 2017 drabbades Somalia av den värsta torkan på 20 år. Idag är över 5,4 miljoner människor i behov av humanitär hjälp för att överleva och över 1,2 miljoner barn är undernärda.

Humanitär översikt

Somalia kämpar med politisk instabilitet och torka och tre fjärdedelar av befolkningen lever med mindre än 1,25 amerikanska dollar per dag. Mer än 2,1 miljoner somalier är internt fördrivna och över hälften är barn. Ett växande antal somaliska flyktingar återvänder till Somalia, många från Jemen och Kenya, och riskerar att bli fördrivna på nytt.

2017 drabbades Somalia av den värsta torkan på 20 år. Idag är över 5,4 miljoner människor beroende av humanitär hjälp för att överleva, och fler än 301.000 barn lider av akut undernäring. I lantliga samhällen i staten Somaliland har grödan torkat bort, djurpriserna har fallit och djur har dött. Därmed har människor tvingats sälja sina tillgångar och låna mat och pengar för att överleva.

Våldsam extremism gör det svårt för humanitära organisationer att nå människor som behöver livsnödvändig hjälp. Den väpnade gruppen Al-Shabaab är anklagad för att stjäla nödhjälp och blockera försörjningsvägar. Valet av den populära presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed i februari 2017 har gett en glimt av hopp i landet.

Så många fick hjälp under 2018

65.884
människor fick utbildning
272.846
människor fick livsmedelssäkerhet
56.468
människor fick tak över huvudet
53.000
människor fick rättshjälp
210.233
människor fick vatten och sanitetstjänster

NRC Flyktinghjälpens arbete

Somalia upplever en av de värsta humanitära nödsituationerna i världen, och blev under 2017 rankad som en av världens tio mest försummade flyktingkriser av NRC Flyktinghjälpen.

Våra beredskapsteam är på plats för att möta de ständigt ökande behoven. Vi involverar de som tvingats fly i allt från att bygga tillfälliga bostäder till att hantera utmaningar inom jordbruket.

Stöd vårt arbete för människor på flykt.