Halimo is 36 year old mother of four boys. She lives in Section 5 of the Ali Adde Refugee Camp. She was born in Mogadishu, she escaped to save her life after deadly armed violence broke out in 1991 following the fall of the Siad Barre regime. Photo by Nashon Tado/NRC
Läs bildtexten Halimo är mamma till fyra pojkar och bor i flyktinglägret Ali Adde. Hon föddes i Mogadishu, men flydde för sitt liv när dödligt våld bröt ut 1991. Foto: Nashon Tado/NRC

Vårt arbete i Djibouti

Det lilla landet på Afrikas horn är ett hem för tiotusentals flyktingar från hela regionen.

Humanitär översikt 

Konflikt, torka och våld på Afrikas horn har drivit många till att söka tillflykt i Djibouti, som de anser vara ett politiskt stabilt och fredligt land där de kan få skydd. Landets läge har också gjort det till ett transitland och en del av huvudvägen mot Jemen och vidare därifrån. 

Djibouti är ett torrt och resursfattigt land som huserar cirka 27 000 flyktingar, huvudsakligen från Somalia, Etiopien, Eritrea och flyktingar från kriget i Jemen. Svåra klimatförhållanden och El Nino-torkan driver människor i regionen att korsa gränsen till Djibouti. Torkan har förstört jordbrukarnas försörjning, och många flyr till huvudstaden Djibouti City och blir internt fördrivna. 

Högt tryck på redan undermåliga sociala tjänster i läger, på landsbygd samt i städer och urbana områden har lett till att allt fler har liten tillgång till grundläggande resurser och tjänster som utbildning, skydd och vatten.

Så många fick hjälp under 2018

90
människor fick livsmedelssäkerhet
4.805
människor fick tak över huvudet
47.176
människor fick vatten och sanitetstjänster

NRC:s arbete 

Vi ger livräddande hjälp till flyktingar, värdsamhällen och internt fördrivna personer. Vårt arbete i Djibouti är en del av vår regionala verksamhet i Östafrika, och vi har en nära samverkan med vårt arbete i de länder som många flyktingar kommer ifrån. 

Vi ger nödhjälp och stöttar människor som har drivits på flykt på grund av katastrofer och klimat. 2017 publicerade vi en rapport om skydd av flyktingar, där vi uppmanade den djiboutiska regeringen att tillåta flyktingar att arbeta.

Stöd vårt arbete för människor på flykt.