Focus group in Bombe village Photo: NRC/Jose Cendon

Vårt arbete i Den centralafrikanska republiken

De internationella insatserna i Centralafrikanska republiken har varit inkonsekventa, med bristande och minskande stöd. NRC har bedömt den som världens mest försummade kris år 2017.

Humanitär översikt 

Centralafrikanska republiken har upplevt ständiga politiska kriser som diktatur, militärkupper och väpnade konflikter sedan landet blev självständigt 1960. I december 2012 utbröt inbördeskrig mellan den huvudsakligen muslimska gruppen Seleka och den kristna och animistiska gruppen anti-Balaka. 

2014 var hundratusentals människor tvungna att fly från sina hem, efter att Seleka störtat dåvarande presidenten François Bozizé. Senare samma år kom de väpnade grupperna överens om vapenvila. Då hade nästan en fjärdedel av befolkningen drivits på flykt. 

Valet 2016 var lugnt, men regeringen strävar fortfarande efter att uppnå varaktig fred. Efter några månader av stabilitet, bröt konflikten ut igen i november 2016. Sedan dess har alla parter begått omfattande brott mot mänskliga rättigheter. 

Omkring 633 000 personer har drivits på flykt i landet, medan hälften av befolkningen saknar säker tillgång till mat och bara äter en måltid om dagen. Ytterligare 545 000 lever som flyktingar i grannländerna Kamerun, Tchad och Demokratiska republiken Kongo.

Så många fick hjälp under 2018

45.264
människor fick utbildning
5.500
människor fick livsmedelssäkerhet
9.362
människor fick tak över huvudet
21.880
människor fick rättshjälp
18.650
människor fick vatten och sanitetstjänster

NRC:s arbete 

Konflikter mellan väpnade grupper, och mellan dem och fredsbevarande styrkor, gör det svårt för humanitära aktörer som NRC att nå fram till människor i nöd. Vi arbetar för att säkra att hjälpen når fram till de kristna och muslimska samhällena i lika hög grad. 

Internationella insatser i landet har varit inkonsekventa och hjälpen har inte varit tillräcklig. 2017 beskrev NRC konflikten som världens mest försummade kris. 

Vi arbetar med att påverka det internationella samfundet och kämpar för ökad finansiering och bättre skydd för människor som drabbats av konflikten.

Stöd vårt arbete för människor på flykt.