1,8 miljoner irakier på flykt ett år efter kriget mot IS

Publicerat 18. jan 2019
Miljontals irakier lever fortfarande i nöd ett år efter att irakiska myndigheter utropat seger över den islamiska staten (IS). Många är hemlösa och på flykt utan möjlighet att bygga upp sina liv på nytt.

Den 9 december 2017 förklarade den irakiska premiärministern att kriget mot IS var över och att man hade vunnit. Trots det är fortfarande 1,8 miljoner människor internt fördrivna i Irak, medan 8 miljoner lever i nöd och behöver humanitär hjälp.

Tusentals barn födda under IS styre är fortfarande inte erkända av staten. Många som försöker återvända till sina hem avvisas av lokalsamhället och tvingas på flykt igen.

– Om det här är vad segern innebär, så finns det inte mycket att fira för miljoner irakier som fortfarande lider av krigets konsekvenser. De är i stort sett bortglömda av myndigheterna och det internationella samfundet, säger Jan Egeland, NRC:s generalsekreterare.

– Vi jobbar dagligen för tusentals kvinnor, män och barn som fortsätter att lida i tysthet, medan världssamfundet tror att situationen i Irak har normaliserats. Sanningen är att tusentals riskerar att bli utsatta för kollektivt straff, för att de var på fel plats vid fel tidpunkt.

Trots att konflikter och våld har minskat under det senaste året, rapporterar nästan två av tre människor på flykt att de inte vill eller kan återvända till sina hem. Över hälften av dessa har fått sina hus skadade eller helt förstörda. Hela städer, som Mosul och Sinjar, är fortfarande i ruiner.

Irakiska myndigheter tillsammans med det internationella världssamfundet, särskilt medlemmar i den USA-ledda koalitionen mot IS, har ett ansvar för att se till att Irak återuppbyggs. Det innebär att rättigheterna för människor på flykt måste respekteras, så att de kan bygga upp sina liv där de önskar.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?