At this point, each team start preparing for their presentations. Some of them are nervous and some of them are excited. But all of them are happy with what they achieved thus far. “Before heading to my presentation I was very nervous. I felt my heart beating harder and harder each second,” says Shehrazad, one of the young females participating in NRC Jordan’s social initiatives. “During the coffee break, Amin gave us a great shot of encouragement and told us that there’s nothing to worry about and that if we believe in our project, then we will do well. This was the moment when I realized that I will do well.”

Photo: Hassan Hijazi/NRC
I Jordanien har NRC särskilt fokus på ungdomar. Bland annat hjälper vi unga företagare att förverkliga sina projektidéer. Bild: Hassan Hijazi / NRC.

Unga flyktingar drömmer om att komma igång med sina liv

Kristine Grønhaug|Publicerat 26. nov 2018
Khalid Flieh, 28 år, är en av våra ungdomsledare i Jordanien. ”Många ungdomar är mentalt slitna. De sitter för sig själva, pratar inte med någon. De saknar självkänsla och framtidshopp”, säger han.

Jordanske Khalid Flieh är en kille som ofta ler. Självironin är heller aldrig långt borta. Som när han ska berätta om sin egen bakgrund – att han under en period var mer upptagen av fotboll och videospel än av läxor. Men han klarade skolan. Studerade sociologi och social omsorg vid universitetet, innan han 2015 sökte jobb i NRC och blev anställd.

    

Alan Ayoubi och Khalid Flieh i Oslo, juni 2018. Bild: Ingebjørg Kårstad / NRC.

   

I Jordanien finns det flera stora läger för syriska flyktingar. När Khalid började arbeta i Azraq, trodde han att det bara handlade om att ge grundläggande hjälp, som mat och vatten.

Skapa en trygg arena

– Så småningom insåg han att det också var något mer. Många unga människor är mentalt utslagna. De sitter för sig själva, pratar inte med någon. De saknar självkänsla och framtidshopp, säger han.

– Det första vi gör är att skapa en trygg och vänlig arena för ungdomarna. Vi ungdomsledare sätter igång olika aktiviteter i grupper eller workshops, som kräver att de unga ska kommunicera. De måste samarbeta. Så småningom - ofta bara efter några dagar - ser vi en förändring. De blir säkrare på sig själva. Efter ett tag har de inte längre så stora problem att uttrycka sig. De ställer sig upp i gruppen, håller föredrag för varandra och deltar i diskussioner.

Planerar för livet

Efter att kriget i Syrien bröt ut 2012, har Jordanien tagit emot hundratusentals syrier på flykt. I slutet av 2017 fanns det över 654 000 registrerade syriska flyktingar i landet. Många har varit i Jordanien i över fyra år.

   

Flyktinglägret Azraq i Jordanien. Bild: NRC.

   

Ungdomar är en grupp som ofta faller mellan stolarna och glöms bort. NRC har därför specialiserat sig på att använda dem som en positiv resurs. Vi letar alltid efter lösningar som fungerar på lång sikt. Och då är skola och utbildning viktigt.

De som har varit borta från skolan under en längre tid, kan ta igen den förlorade skolgången med intensivkurser.

Men man måste också få möjlighet att bygga planer för sitt liv när man är ung. En viktig del av Khalids jobb är att prata med ungdomar om vad de vill ha för hjälp för att komma vidare. Om de hoppas få ett jobb eller vill ha mer utbildning. När vi vet vad de behöver, ger vi ungdomarna vägledning och yrkesutbildning.

Mötte norska ungdomar

På försommaren i år hade NRC ett upplevelsecenter för ungdomar på Youngstorget i Oslo. Här fick ungdomar lära sig mer om hur det är att vara ung på flykt. Flera skolklasser var på plats och mötte bland annat Khalid.

   

Khalid berättar för en skolklass om hur livet i ett flyktingläger är och hur vi i NRC arbetar. Bild: Ingebjørg Kårstad / NRC.

   

Två som också kom på besök var komikerduon Tusvik & Tønne, och Khalid blev inbjuden till deras podcaststudio.

– Enligt Lisa Tønne tänker norrmän på flyktingar som en "huvudlös massa" och glömmer att de också är som folk är mest. Vad säger du om det?

– För det första måste vi se till att ungdomar vet att det finns flyktingar i världen. Sedan måste de få veta varför det har blivit så och hur de kan hjälpa. Det är synd om det finns en grupp som lider och som du egentligen vill hjälpa - du vet bara inte hur. Då blir du passiv. Och det är lätt att tänka att flyktingar inte är människor.

    

Tusvik & Tønne pratar med Khalid. Bild: Ingebjørg Kårstad / NRC.

   

Vill bli förstådd

Khalid menar också att den hjälp unga människor kan ge, helt enkelt är att bidra till att skapa förståelse.

– Unga flyktingar vill bli förstådda. De vill att folk ska förstå att de har tvingats fly. Att de inte kan bege sig tillbaka, för då kan de kanske dödas, säger Khalid och säger att han är lite förvånad:

– I Mellanöstern tror vi att nordbor och européer har kunskap om varför människor drivs på flykt och att de ignorerar problemet. Men jag hörde på de ungdomarna här att de inte vet vad som händer. De har helt enkelt ingen kunskap om världen - eller de känner bara till toppen av isberget.

   

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?