Läs bildtexten Bilden visar skolelever som deltar i ett av NRC:s utbildningsprogram i Nangarhar-provinsen, östra Afghanistan. Vid en annan skola i samma provins blev attackerat under helgen i månadsskiftet juni-juli. Foto: Sandra Calligaro / NRC

Tre skolanställda halshuggna vid angrepp i Afghanistan

Publicerat 13. jul 2018
Beväpnade män gick till attack mot skolan Malikyar Hotak, där de halshögg tre anställda vakter och satte eld på en av skolbyggnaderna. Flera afghanska skolor och skolbarn riskerar nu att bli attackerade.

– Det här är en brutal och meningslös attack. Afghanska barn behöver bättre skydd, säger Will Carter, som är chef för NRC i Afghanistan.

Skolattacken är den senaste i en serie attacker mot utbildningsinstitutioner i den östra provinsen Nangarhar.

– Skolor har blivit mål för attacker och tas upp eller används för olika militära och politiska ändamål – det måste stoppas. Hoppet och framtiden för detta land försvinner, varnar Carter.

IS-medlemmar har länge hotat med att attackera skolor i Nangarhar. Samtidigt har kamper mellan den väpnade gruppen och afghanska myndigheter, med USA som stöd, också utgjort en stor fara mot lokalbefolkningen. Ingen har hittills tagit ansvar för attacken som inträffade i helgen vid månadsskiftet juni-juli.

– IS-gruppen hotar oss över radio och säger att skolor stöttar en "amerikansk plan". De säger att de kommer att döda lärare och skolpersonal, säger Sabit Ur-Rahman, utbildningsledare i Khogyani-distriktet i Nangarhar-provinsen.

Afghanistan är ett av länderna som har för avsikt att göra skolor säkrare för barn i konfliktområden, under en utbildningskonferens i Oslo 2015. Men det är inte lätt, betonar Carter.

– Afghanistan kan inte göra det ensamt.

Under de senaste åren har många afghanska flyktingar känt sig tvungna att återvända från Pakistan, men flera måste fly när de återvänder till sitt ursprungsland. Nangarhar-provinsen har flera tusen familjer som tidigare varit flyktingar i Pakistan och är nu på väg hem. Många av dem är barn som har tappat en stor del av sin skolgång.

NRC är en av de största organisationerna som arbetar för att ge barn trygg utbildning i konfliktområden i Afghanistan. På Malikyar Hotak School i Nangarhar garanterar NRC utbildning för 115 barn som lever ett liv på flykt. Här ges bland annat möjligheten att ta igen förlorad skolgång.

Rektor Atiqullah Hamdard är oroad över säkerheten för de 1 600 eleverna som går i skolan. Skolan höll stängt efter attacken, men nu önskar han att skoldagen ska fortsätta som vanligt.

– Våra studenter är modiga och vill fortsätta utbildningen, säger han.

– Vi uppmanar regeringen om att skärpa skolors säkerhet runt om i landet.