Over 7.3 millioner mennesker er internt fordrevet i Colombia. De utgjør en sårbar gruppe og er ekstra utsatt for overgrep, trusler, tvangsrekruttering og drap utført av væpnede grupper. Foto: Ana Karina Delgado/Flyktninghjelpen

Valkampanj i Colombia: Offren för konflikten måste prioriteras

Publicerat 30. maj 2018|Ändrats 15. jun 2018
Presidentkandidaterna i Colombia måste prioritera de tusentals som lider av det pågående våldet i landet, menar NRC.

Söndagen den 27 maj var det dags för den första omgången i presidentvalet i Colombia.

- Den nya presidenten måste prioritera alla de som har drabbats av den pågående konflikten och se till att fredsförhandlingarna leder till konkreta resultat, säger Christian Visnes, som är chef för NRC:s program i Colombia.

Sedan Colombias regering och FARC-gerillan undertecknade fredsavtalet 2016, har mer än 150 000 människor tvingats fly. Det motsvarar en person var fjärde minut.

Antalet övergrepp från väpnade grupper, inklusive försvinnanden, sexuellt våld och rekrytering av barn är också alarmerande.

- Trots fredsavtalet är människor fortfarande tvungna att fly från sina hem och förlora allt de äger, sin egendom och inkomst. Många har också förlorat nära familjemedlemmar, vänner och grannar. Hur mycket längre måste vi vänta innan vi ser slutet på den här konflikten, frågar Visnes.

- Jag fördrevs men jag vill inte återvända, för det finns så mycket våld och jag vill inte utsätta mina barn för alla faror, säger en nyligen fördriven tvåbarnsmamma till NRC:s medarbetare.

Hon är en av fler än 10 000 personer som nyligen fördrivits från Catatumbo-regionen, nordost i landet.

Över 7,3 miljoner människor är internt fördrivna i Colombia. De utgör en sårbar grupp och är extra utsatta för övergrepp, hot, tvångsrekrytering och dödande utfört av väpnade grupper.