I TRYGG HAMN: Mercy känner inte till något annat liv än det på flykt. Hennes mamma hade tur och överlevde den dramatiska båtfärden över Medelhavet. 1 av 14 omkommer på den farliga rutten från Libyen till Italien. Foto: Patrick Bar/SOS MEDITERRANEE

Mercy blev Eurovision-låt

Roald Høvring|Publicerat 18. maj 2018
Föga anade den unga nigerianska mamman, som födde en dotter ombord på räddningsfartyget Aquarius förra våren, att hennes dotter Mercy skulle vara ursprunget till Frankrikes bidrag i årets Eurovision.

Mercy räddades, men många andra barn och vuxna drunknar fortsatt. Hur länge kommer det här att pågå? Det är vad Émilie Satt och Jean-Karl Lucas, som tillsammans utgör duon Madame Monsieur, vill få fram i låten "Mercy", som de själva har skrivit och producerat.

Mamman till Mercy, som hade rest från Nigeria, befann sig i en desperat situation när hon i mars 2107 klev ombord på ett eländigt smugglarfartyg i en hamn i Libyen. Den höggravida mamman visste att hon kunde föda när som helst, men förhållandena i Libyen var outhärdliga och hon var tvungen att välja mellan två onda ting - att stanna eller riskera livet på havet.

OSÄKER FRAMTID: Mercy och hennes mamma bor fortfarande i ett läger för migranter och asylsökande på Sicilien. Foto: Patrick Bar / SOS MEDITERRANEE

 
Människosmugglarna hade fyllt den sjunkande båten med alltför många människor. Men när båten höll på att sjunka, plockades de upp av SOS MEDITERRANEE och räddningsfartyget Aquarius. Strax därefter aviserade Mercy sin ankomst, och födseln var snart igång. Den sunda och friska flickan tog sitt första skrik när livbåten låg säkert vid kajen på Sicilien. Mamman döpte dottern till Mercy. Ett år senare lever de fortfarande i ett flyktingläger på Medelhavsön.

Berättelsen om Mercy inspirerade
 

Émilie Satt och Jean-Karl Lucas, som tillsammans bildar duon Madame Monsieur, ville lyfta båtflyktingarnas situation i årets Eurovision. Foto: REUTERS / Pedro Nunes / NTB Scanpix


Sången, som är inspirerad av den lilla familjens berättelse, handlar om den europeiska migrationskrisen som eskalerade under 2015 och som har kostat tusentals människoliv. I sångens videofilm går människor runt i europeiska storstäder, iförda flytvästar och värmefolie.

Se den officiella franska Eurovision-videon här

”Här hemma är båtägare på väg att förbereda sina båtar för en ny säsong. Men det här är också tiden för en ny och dödlig båtsäsong. Även om trafiken av migranter och båtflyktingar från Nordafrika till Europa har minskat, gör sig många fortfarande redo för den farliga överfarten, och resrutten har inte blivit mindre riskabel.”
EIRIK CHRISTOPHERSEN, NRC

Ovärdig situation

- Här hemma är båtägare i full gång med att förbereda sina båtar för en ny säsong. Men det här är också tiden för en ny och dödlig båtsäsong. Även om trafiken av migranter och båtflyktingar från Nordafrika till Europa har minskat, gör sig många fortfarande redo för den farliga överfarten och resrutten har inte blivit mindre riskabel. Det här är en ovärdig och oacceptabel situation. Därför är jag glad över att detta har blivit ett tema under årets melodifestival, säger seniorrådgivare Eirik Christophersen i NRC, som hejade på Frankrike och Mercy under lördagens tävling.

De tre första månaderna i år var det 78 procent färre migranter och båtflyktingar som tog den farliga sjövägen från Libyen till Italien jämfört med samma period i fjol. Men bland dem som reser är det nu fler som dör. Hela 1 av 14 har omkommit på grund av några stora förlisningar den här våren. Under de tre första månaderna i år har 489 förlorat livet i försöken att ta sig över Medelhavet till Europa.