14 augusti 2014. Internt fördrivna yazidier, som har gömt sig i Sinjarbergen, korsar bron vid Peshkabour-gränsen från Syrien till irakiska Kurdistan. Bild: UNICEF.

Fredspriset 2018: Fem saker du bör veta om yazidierna

Text: Kristine Kolstad|Publicerat 14. dec 2018
Den 3 augusti 2014 angrep IS yazidierna i Sinjarområdet i norra Irak. Tusentals tillfångatogs eller dödades, och närmare hundra tusen människor flydde till Sinjarbergen. FN har tidigare beskrivit IS-attacken mot yazidierna som folkmord.

Här är fem saker du bör veta om förföljelsen av yazidierna: 

 

# 1. Religiös minoritet 

Yazidierna är en av många religiösa minoriteter i Irak. Jesuiterna tillhör religionen yazidismen, som kombinerar olika element från bland annat kristendom och islam. I centrum står läran om en fallen ängel som har blivit förlåten av Gud och nu härskar över människorna.

Det är denna tillbedjan av en fallen ängel som har lett till förföljelsen av yazidierna. I både kristendom och islam framställs djävulen som en fallen ängel, vilket har lett till att de uppfattas som djävulsdyrkare. Denna uppfattning användes av IS för att rättfärdiga övergreppen mot minoriteten.

 

# 2. Fångade i Sinjarbergen

När IS attackerade yazidiska områden kring Sinjar, flydde nästan hundra tusen yazidier till Sinjarbergen. Där var de fångade i många dagar utan mat och vatten, innan kurdiska styrkor lyckades öppna en korridor ner till de kurdiskkontrollerade områdena. Äldre, sjuka och gravida blev kvar på berget längst, eftersom de inte var i stånd att ta sig ned på egen hand. Många dog av vattenbrist, skador eller utmattning.

De som inte flydde till Sinjarbergen dödades eller togs tillfånga. Män och pojkar över 12 år separerades från familjerna och tvingades att konvertera. Om de nekade blev de dödade. Kvinnor och barn måste ofta vara vittnen till att deras manliga familjemedlemmar dödades, innan de själva transporterades till Syrien.

 

# 3. Nästan 7 000 kvinnor såldes som sexslavar

Kvinnorna betalade det högsta priset då IS angrep Sinjar i augusti 2014. Nästan 7 000 kvinnor kidnappades och såldes som sexslavar. Många utsattes för upprepade sexuella övergrepp. De tvingades konvertera, och flera av dem blev bortgifta till IS-krigare.

Tusentals kvinnor och barn, ner till nio års ålder, såldes upprepade gånger på slavmarknader i syriska städer där IS var starka. Pojkar från sju år och äldre slets från sina mammor och sattes i läger där de blev hjärntvättade och tränade för att bli barnsoldater.

   

Irak, april 2015. 13-åriga Rezan flydde upp i Sinjarbergen sensommaren 2014. Han och hans familj tillbringade en vecka på berget utan mat och dryck. ”Jag saknar några av mina vänner. Vi vet inte vad som hände med dem. Jag förlorade sju familjemedlemmar. Vi såg bilder av dem på Facebook - deras döda kroppar. Det fanns så många döda kroppar...som en massaker. Vi kunde inte känna igen alla”, sa han. Bild: Alvhild Strømme / NRC.

   

# 4. Flera tusen saknas fortfarande

IS angrepp på Sinjar för fyra år sedan slutade med att 1 293 yazidier dödades, enligt myndigheterna i den kurdiska regionen i Irak. 2 745 barn har blivit föräldralösa och står inför en osäker framtid i flyktingläger. Vissa barn förlorade sin familj i kriget mot IS. Många av släktingarna är begravda i någon av de hundratals massgravar som finns i området. 1 665 pojkar och män saknas fortfarande.

Trots att mer än 3 000 yazidiska kvinnor och barn har räddats från IS fångenskap, uppskattas att lika många människor fortfarande är fångna. Efter IS nederlag i Irak känner yazidierna att de har glömts bort. Ansträngningarna att hitta flickorna, som har varit saknade sedan 2014, har avtagit.

 

# 5. Inget att återvända till

Sinjar återtogs i november 2015 av kurdiska Peshmerga-styrkor och yazidiska krigare. Tre år efter återtagandet, är mer än 200 000 människor, mestadels yazidier, fortfarande på flykt i norra Irak och utomlands, utan något hem att återvända till.

Till skillnad från andra platser i Irak, som sakta men säkert byggs upp igen, har det fortfarande inte skett något i Sinjar. Cirka 70 procent av byggnaderna i Sinjar är fortfarande skadade eller förstörda efter att staden återerövrades. Stora delar av staden förblir obeboeliga, och idag är det en spökstad, utan vatten, skolor eller sjukhus. Omkring 6 000 familjer har nu återvänt till regionen, men de flesta yazidier känner sig tryggare i lägren. De som har återvänt hem lever under mycket besvärliga förhållanden. Gravida kvinnor har dött på grund av brist på hälsovård.

Yazidierna, som räknas någonstans mellan 500 000 och 1,5 miljoner människor, är utspridda. Vissa har återvänt till sina byar, andra bor i läger och några har flytt till andra länder.

För en minoritet som yazidierna är det viktigt att stå samlade som folk. Men utan mer internationellt stöd för att säkra varaktig fred, integration och en hållbar framtid i Sinjar, riskerar vi att yazidierna aldrig kommer att kunna återvända hem.

Läs också: Närmare 200 000 yazidier är fortfarande på flykt

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?