Afghanska flyktingar återvänder. Här på väg till Zaranj, provinshuvudstaden i Nimroz, vid gränsen till Pakistan. Foto: NRC / Jim Huylebroek

50 fördrivna varje timme

Roald Høvring|Publicerat 13. feb 2018
Krigshandlingar och terror fortsätter att driva miljoner på flykt i Afghanistan. Varje dag drivs 1 200 nya på flykt. Det motsvarar 50 varje timme. Under de senaste två åren har en miljon människor fördrivits från sina hem.

NRC har arbetat i Afghanistan sedan 2003 och idag har vi 1 400 hjälparbetare i 17 av landets provinser. NRC:s generalsekreterare Jan Egeland slår nu larm:

- Väldigt få känner till situationen så bra som vi, och vårt budskap är tydligt: den humanitära insatsen måste öka och vi måste stoppa tvångsreturen av afghanska asylsökande.

Från dåligt till värre

I rapporten från NRC berättar för 2 500 fördrivna familjer om en dramatisk försämring efter att västländer 2013 och 2014 förklarade jobbet gjort, drog tillbaka sina säkerhetsstyrkor och trappade ned hjälpinsatser.

- Sedan dess har det varit en tredubbling av antalet afghaner som måste fly för sina liv i Afghanistan, säger NRC:s generalsekreterare Jan Egeland.

Afghanistan är idag ett av världens farligaste länder att uppehålla sig i, både för civila och hjälparbetare. Varje dag dödas 10 civila av krigshandlingar och terror. Förra året dödades 17 biståndsarbetare och 32 skadades i våldsamma attacker. Detta drabbar också hjälparbetet, något som leder till att färre får hjälp.

Blir flyktingar i sitt eget land

Dessutom kämpar Afghanistan med flyktingar som återvänder till det krigshärjade landet. Under de senaste fem åren har Afghanistan tagit emot 300 000 afghanska flyktingar årligen från grannländerna, som känner sig tvungna att resa hem.

Brist på säkerhet och humanitär hjälp leder till att de flesta hamnar som flyktingar i sitt eget land. Sju av tio flyktingar som återvänder till Afghanistan tvingas till ny flykt i sitt eget land på grund av konflikt och våld. Många säger att de har tvingats fly upp till tre gånger efter att ha återvänt till Afghanistan.

Bottenlös fattigdom och barnarbete

Rapporten visar att tre av fyra familjer, som tvingas återvända hem, inte får någon form av hjälp. Hälften har en osäker matsituation och måste skära ner på måltider och minska matintaget. Fångade i en ändlös cykel av fattigdom, berättar åtta av tio familjer att de sitter fast med stora skulder. Omkring 2 av 10 familjer säger att de är tvungna att skicka ut barnen i arbete för att klara sig. 

Inte rätt tid att återvända

Förra året omklassificerades Afghanistan från "postkonflikt" till "aktiv konflikt" av FN. Trots det har antalet afghanska flyktingar som har fått uppehållstillstånd minskat kraftigt i både europeiska länder och i grannländer till Afghanistan under de senaste två åren.

Den försämrade säkerhetssituationen har också gjort hjälparbetet svårare. Jan Egeland har ett budskap till dem som är angelägna om att hjälpa till i de omgivande områdena:

- Nu är det livsfarligt i Afghanistan. Vi behöver ytterligare resurser för säkerhetsarbete, lokala mäklare och för att bygga nätverk som kan göra vårt jobb säkrare. Det här är inte rätt tid, och Afghanistan är inte platsen för retur av flyktingar, tydliggör han.

Egeland menar att om västvärlden inte bidrar till ökade hjälpinsatser och minskar på returer, kommer de hundratals miljarder som används i Afghanistankonflikten gradvis att gå helt förlorade.