En ung jente kikker ut fra bussen som transporterer en gruppe nordkoreanske asylsøkere til rettlokaler i Thailands Chiang Rai-provins 11. mai 2007. Gruppen på rundt ti kvinnelige asylsøkere brukte to år på å reise gjennom Kina, Myanmar og Laos til Thailand, i håp om å kunne søke tilflukt i Sør-Korea. Foto: Adrees Latif/Reuters/Scanpix NTB

10 saker du borde veta om flyktingar från Nordkorea

Richard Skretteberg|Publicerat 14. feb 2018
Medan Nordkoreas hejaklack jublar från läktaren i den sydkoreanska olympiska staden PyeongChang, kastar sig många landsmän ut på en farlig flykt från sitt hemland.

Ta en paus från OS-sändningen från Sydkorea och läs dessa 10 saker som du borde känna till om dem som flyr från grannlandet:

# 1. Matbrist och förtryck ledde till flykt

Den främsta anledningen till att allt fler flydde i slutet av 1990-talet och efter millennieskiftet var en utbredd brist på mat och mediciner samt politisk förföljelse. Efter 1999 började allt fler nordkoreaner att korsa gränsfloderna Tumen och Yalu in i Kina.

# 2. Över 30 0000 nordkoreaner är på flykt

Ingen stat i världen har i högre grad än Nordkorea baserat sin politik på att stänga in invånarna och hålla omvärlden ute. Men även för Nordkoreas regim har det varit omöjligt att spärra in alla. Vid årsskiftet 2017-2018 hade totalt 31 339 nordkoreanska flyktingar kommit till Sydkorea.

# 3. Minskning av antalet flyktingar förra året

2017 kom 1 127 nordkoreanska flyktingar till Sydkorea - en minskning med 21 procent jämfört med 2016. Det är det lägsta antalet sedan Kim Jong-un tog över makten 2011.

# 4. Skärpt vakthållning på båda sidor av gränsen

Orsaken till nedgången är förstärkt vakthållning och strömförande stängsel längs Tumenfloden, som utgör gränsen till Kina. Väldigt få har flytt genom den demilitariserade zonen som skiljer Nord- och Sydkorea. De flesta tar sig till Sydkorea via Kina.

# 5. Nordkoreanska flyktingar gömmer sig i Kina

Det uppskattas att mellan 50 000 och 200 000 nordkoreanska flyktingar uppehåller sig i Kina, där de håller sig gömda. Även om Kina har undertecknat FN:s flyktingkonvention, anser de kinesiska myndigheterna att alla är migranter utan laglig uppehåll och de får ingen möjlighet att ansöka om asyl. Alla som upptäcks skickas tillbaka till Nordkorea, där de riskerar flera år i arbetsläger och i värsta fall dödsstraff.

# 6. Majoriteten av flyktingarna är kvinnor

Cirka 70 procent av de nordkoreanska flyktingarna i Sydkorea är kvinnor. Siffran har stadigt ökat de senaste åren och var hela 85 procent år 2017.

# 7. Nordkoreanska flyktingar är offer för människohandel

Många gifter sig med kinesiska män och går därmed lättare under de kinesiska myndigheternas radar. Andra rekryteras till sexindustrin eller som billig arbetskraft.

# 8. Långa flyktvägar genom Kina

Några få lyckas komma direkt från Kina till Sydkorea med falska papper, som skaffats av ett nätverk av koreaner med kinesiskt medborgarskap. Men många har gjort en lång resa genom Kina till Mongoliet eller till länder i Sydostasien, där de har kommit i kontakt med sydkoreanska ambassader.

# 9. Omskolning efter ankomst i Sydkorea

Vid ankomsten till Sydkorea måste alla nordkoreanska flyktingar genomgå långa förhör, för att förhindra att infiltratörer slipper igenom. Dessutom måste de lära sig allt på nytt - från den sydkoreanska versionen av Koreakriget till praktiska frågor som att använda en bankomat.

# 10. Nordkoreanska flyktingar lider av trauman

Många upplever stora trauman efter att de kommit till Sydkorea. Integrationsprocessen är svår och många har skuldkänslor för familjen som kvar i Nordkorea.