Jemens hamnar mot Röda Havet brukade hantera 70-80 % av landets import. I den här hamnen stod containrarna i höga travar men nu är det nästan tomt och lyftkranarna har förstörts i flygattacker. Foto: Suze van Meegen/NRC.

Ett år av blockad har lett till ett Jemen i fritt fall

Publicerat 20. nov 2018
Ett år efter att den saudiledda koalitionen införde en blockad av sjö-, land- och lufttransporter i Jemen, riskerar nu miljontals jemeniter svält och livsfarliga sjukdomar.

– Det senaste året har varit en ständigt pågående mardröm för jemeniterna. Parterna i konflikten har konsekvent kränkt folkrätten och använt krigstaktik som har intensifierat civilbefolkningens lidande, säger Jan Egeland, NRC:s generalsekreterare.

Den ett år långa partiella blockaden har förhindrat import av livsnödvändig mat, bränsle och mediciner. En befolkning som redan är i nöd, har inte fått tillgång till viktiga basvaror. Detta har lett till massinflation och satt igång en humanitär kris, som redan innan blockaden sågs som den värsta i världen.

Små mängder bränsle importeras via Hodeidah, Jemens viktigaste hamnstad. Importen är inte tillräcklig för att möta landets behov. Senaste tiden har striderna och luftangreppen ökat i närheten av staden Hodeidah, och hotar att göra tillgången till skydd och hjälp ännu svårare för civila.

Tolv miljoner människor riskerar att svälta, medan över en miljon möjliga kolerafall har rapporterats i Jemen. Över 22 miljoner människor är i behov av hjälp eller skydd.

– Vi uppmanar parterna i den här brutala konflikten, FN:s säkerhetsråd och medlemsstaterna att se till att det blir omedelbar vapenvila, att alla Jemens hamnar öppnar, att offentliga tjänster återupprättas och att landets ekonomi stabiliseras. Vi måste sätta stopp för den här humanitära katastrofen som människor skapat, säger Jan Egeland.

 

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?