Jan Egeland is exchanging a few words with a displaced man at the Lazare camp in Kaga Bandoro. Nearly 7700 displaced persons live on the site. Credit: Hajer Naili/ NRC
Photo: Hajer Naili/NRC.

Brist på internationellt agerande leder till ny katastrof i Centralafrikanska republiken

Publicerat 04. dec 2018
"Världssamfundets bristande reaktion på krisen i Centralafrikanska republiken leder till katastrof. Den humanitära och politiska negligeringen kommer att föra landet in i en ny våldsspiral”, varnar NRC:s generalsekreterare Jan Egeland, som nyligen varit på besök i landet.

Sedan 2017 har våldet eskalerat i flera delar av Centralafrikanska republiken. Antalet attacker på civila och hjälparbetare ökar och allt fler människor tvingas på flykt från sina hem. En av fyra centralafrikaner har nu drivits på flykt.

– Det var hjärtskärande att höra historien om en 16-årig mamma och hennes åtta månader gamla baby som bodde ensamma i lägret Lazare. Hennes föräldrar dödades av väpnade grupper och barnets far lämnade henne utan någonting, berättar Egeland efter att ha besökt ett läger för internflyktingar i Kaga Bandoro.

– Det finns tusentals ensamstående mödrar och föräldralösa barn med liknande historier. De är omgivna av väpnade grupper och lämnade i hopplöshet. Vi kan inte fortsätta att svika dem med vår tystnad och brist på handling.

Nyligen träffades FN:s säkerhetsråd för att förnya mandatet för den fredsbevarande styrkan, MINUSCA, som löpte ut den 15 november.

– De fredsbevarande styrkorna har för lite resurser. De klarar inte att skydda civila. FN måste förnya mandatet, men också följa upp förra årets förpliktelser att ge styrkorna nödvändiga resurser till att förhindra konflikter och skydda civila mot attacker, sa Egeland innan mötet.

Det finns enorma humanitära behov i landet. Egeland har också begärt en betydande ökning av stödet till nödhjälpsarbetet. Hittills i år har humanitära organisationer fått mindre än hälften av de 500 miljoner dollar som behövs till hjälparbetet.

– Situationen i Centralafrikanska republiken är ett groteskt exempel på att det är omöjligt att bygga fred och stabilitet på tom mage, säger Egeland.

– Om inte hjälporganisationerna får säker tillgång till att hjälpa befolkningen och stödet till nödhjälpsarbetet trappas upp, kommer alla andra investeringar att vara bortkastade. Det är i så fall de civila som får betala priset, säger han.

Ett av problemen är att de så kallade kritiska områdena, som får viss uppmärksamhet och stöd, försummas så fort det finns några tecken på förbättring. Människor lämnas utan nödvändigt stöd för att kunna försörja sig själva och familjen. De blir då ett lätt byte för väpnade grupper som vill rekrytera fler och området hamnar åter i full kris.

– Vi måste bryta den här onda cirkeln där Centralafrikanska republiken ständigt kastas ut i våld och försummelse, säger Egeland.

– Det är oacceptabelt att vi tillåter att stora delar av landet åter hamnar i full konflikt, tillägger han.

Centralafrikanska republiken är nu den tredje värsta humanitära krisen i världen, efter Jemen och Syrien, mätt i andelen personer som är beroende av nödhjälp.

       

Vill du ge en gåva?