Läs bildtexten Enbart i staden Baidoa har omkring 174 000 människor drabbats av översvämningar. Över hälften av de befintliga husen klarar inte kraftigt regn och många har redan regnat bort. Dessutom är många latriner förstörda eller fyllda med översvämningsvatten. Foto: Adam Nur Omar / NRC

Stora översvämningar drabbar Somalia

Publicerat 12. maj 2018
Mer än 427 000 människor drabbas av stora översvämningar över hela Somalia.

- Våra medarbetare på plats har sett äldre människor, kvinnor och barn som kämpar för att överleva medan deras enkla hem har fyllts med stillastående vatten upp till knähöjd, säger Victor Moses, NRC:s landsdirektör i Somalia.

Enbart i staden Baidoa har omkring 174 000 människor drabbats av översvämningar. Över hälften av de befintliga husen klarar inte kraftigt regn och många har redan regnat bort. Dessutom är många latriner förstörda eller fyllda med översvämningsvatten.

- Det värsta ligger förmodligen fortfarande framför oss. Ett stort antal människor som redan har flytt från sina hem på grund av hunger och konflikt, bor nu i enkla skydd i de översvämmade områdena. Begränsad tillgång till toaletter och rent vatten gör dem extremt utsatta för kolerautbrott och andra vattenburna sjukdomar, varnar Moses.

Prognoser visar att det fortsätter regna och översvämningarna förväntas fortsätta i flera delar av landet.

En fördriven mamma i Baidoa berättade för NRC:s medarbetare om hur hon födde ett barn under översvämningarna:

- Mina värkar startade när det regnade. Mitt hus var översvämmat och vi var tvungna att söka tillflykt i ett grannområde. Jag bor där tills vattnet torkar bort.

Av de 427 000 personer i Somalia som drabbats, har nästan 175 000 blivit tvungna att fly från sina hem, enligt FN.

FN rapporterar att minst tre personer har dött till följd av översvämningarna hittills, varav två barn.

I Somalia behöver 1,5 miljoner människor bättre skydd. Under det gångna året har 1,3 miljoner människor flytt från sina hem till följd av torka och konflikter. I år har översvämningarna gjort situationen ännu mer komplex.

Fakta om den humanitära situationen i Somalia
  • Under 2018 är 5,4 miljoner somalier i behov av humanitärt bistånd
  • Över 300 000 barn under fem år är akuta undernärda, och 48 000 av dessa är så allvarligt undernärda att deras liv är i fara
  • Somalia är ett av världens fattigaste länder. 43 procent av befolkningen lever under $1 per dag. Förväntad livslängd i landet är bara 51 år.
  • NRC har arbetat i Somalia sedan 2004. Vårt arbete omfattar livsmedelssäkerhet, vatten- och sanitetsförhållanden, hygien, skydd, utbildning och juridisk hjälp. För mer information om vårt arbete i Somalia, se http://ow.ly/Sj5930jHSmD.