18. MARS: Utsultede og slitne familier tar en hvil under flukten ut av den krigsherjede enklaven Øst-Ghouta i utkanten av den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Louai Beshara/AFP/NTB Scanpix.

Fem fakta om Øst-Ghouta

Roald Høvring|Publicerat 10. apr 2018
Före kriget i Syrien var östra Ghouta känt för att förse marknaderna i huvudstaden Damaskus med frukt och grönsaker. Nu har östra Ghouta blivit känt för att vara ett av de sista områdena som oppositionsgrupper kontrollerar i det krigshärjade landet.

Den senaste månaden har kampen mellan regeringsarmén och oppositionsgrupperna som kontrollerar området ökat. Luftangrepp och pågående krigshandlingar har tvingat tusentals att lämna sina hem. I flera år har hjälporganisationer strävat efter att få tillgång till den belägrade enklaven, för att få in mat och nödhjälp till de som lider och svälter. Sedan 18 februari ska nästan 1 600 civila ha dödats, och dödstalen stiger för varje dag som går. Tusentals civila har nu sökt tillflykt och hjälp i överfyllda provisoriska läger utanför enklaven. De som har flytt berättar om ett enormt lidande.

Det här bör du veta om östra Ghouta:

Vad är östra Ghouta?

Östra Ghouta är ett område nära huvudstaden Damaskus, som sedan 2013 har kontrollerats av olika oppositionsgrupper. Innan kriget bröt ut i Syrien 2011 bodde det cirka två miljoner människor i området, inklusive storstaden Douma. Den 18 februari inledde syriska regeringsstyrkor en militäroffensiv, för att återfå kontrollen över området.

Vad gör östra Ghouta så viktigt?

Östra Ghouta är strategiskt viktigt, eftersom området ligger strax utanför Damaskus och har varit ett av få områden av betydande storlek som regeringen inte har haft kontroll över de senaste fyra åren. 98 procent av syrierna som bodde i belägrade områden befann sig i östra Ghouta. Det har varit omöjligt för internationella biståndsorganisationer att få tillgång till området. Minskad handel har lett till brist på varor och gjort livet extremt svårt för den civila befolkningen. Sedan 2013 har beväpnade grupper skjutit raketer mot centrala delar av Damaskus.

Hur är förhållandena inne i östra Ghouta?

Enligt uppskattningar från FN fanns nästan 400 000 personer i östra Ghouta före den sista militära offensiven. Dessa har under en lång tid levt under omänskliga förhållanden utan tillgång till mat, vatten, utbildning och medicinsk behandling. Under bombningarna har kvinnor, män och barn sökt tillflykt i skyddsrum och källare. Priset på bröd har varit 22 gånger högre jämfört med resten av landet och 12 procent av alla barn under fem år är akut undernärda.

Varför flyr människor från östra Ghouta nu?

På grund av regeringsstyrkornas belägring har det under många år varit nästan omöjligt att lämna östra Ghouta. Även de som har haft behov av livsviktig medicinsk behandling har nekats evakuering. De senaste veckorna har regeringsstyrkorna fått kontroll över större delar av östra Ghouta, och människor har fått möjlighet att lämna området, ofta under mycket svåra förhållanden.

Vilken hjälp får de som tar sig ut?

De som lyckas komma ut ur östra Ghouta är undernärda och oroliga för vad som ska hända med dem framöver. NRC:s medarbetare i Damaskus berättar om enorma humanitära behov. De få mottagningscenter som är etablerade fylls snabbt upp.

NRC:s medarbetare arbetar dygnet runt med att ta emot de som flyr från kriget. De sätter upp tält, delar ut filtar och andra nödhjälpsartiklar samt tar hand om barn genom att ge dem undervisning och lekmöjligheter, för att hantera krigstrauman. Mer än 95 000 personer har kommit till dessa mottagningscenter under den senaste veckan.

NRC:s medarbetare arbetar dygnet runt för att kunna ta emot alla de som flyr från svält och strider i östra Ghouta. Foto: NRC