En hel stadsdel i Shajaiya föll i ruiner under kriget 2014, som dödade många och fick tusentals människor att fly. Det kan ta upp till 66 år att åter bygga upp det som förstörts. Foto: Karl Schembri/Flyktinghjälpen.

Tre år efter kriget: Tusentals hem har ännu inte byggts upp på Gazastripen

Publicerat 06. jul 2017
Tre år efter kriget 2014 kan befolkningen på Gazaremsan fortfarande inte flytta hem. Av de 11 000 hus som förstördes helt under kriget, är bara lite mer än en tredjedel uppbyggda igen. Många familjer lever fortfarande i tält.

- Jag satte upp ett tält medan jag väntade på Gazaremsan skulle byggas upp på nytt. Vi bor fortfarande i det. Och vi fortsätter att leva, eftersom döden inte orkat ta oss ännu. Det skulle vara mycket bättre för oss att dö, så att vi slipper fler problem, säger Thaer Al Sheesh, fyrabarnsfar och bosatt i Gaza, till NRC.

8 juli 2014 eskalerade konflikten mellan Israel och Hamas till fullskaligt krig. Det sju veckor långa kriget krävde många civila liv - 1 492 palestinska och sex israeliska. Utöver de 11 000 bostäder som helt jämnades med marken, blev det skador på ytterligare 160 000 hem i Gaza.

- Palestinier på Gazaremsan väntar fortfarande på att deras hem ska byggas upp igen. 6 300 familjer är på flykt, utan hem att återvända till. Det beror delvis på bristen på pengar till hjälpinsatser, säger NRCs landschef i Jerusalem, Hanibal Abiy Worku.

Förutom förödelsen som en följd av kriget, lider den palestinska befolkningen i Gaza också av den tio år långa israeliska blockaden. Återuppbyggnaden tar tid, dels till följd av israeliska restriktioner för införsel av byggmaterial dels för bristen på ekonomiskt stöd.

Tre år efter att kriget bröt ut är 35 000 människor på flykt. Under de senaste månaderna har situationen på Gazaremsan drastiskt försämrats på grund av upprepade strömavbrott och brist på bränsle till generatorer för sjukhus, vatten och avlopp.

Mer än halvvägs in i året, har endast 30 procent av de pengar som behövs för att uppfylla de humanitära behoven täckts. Det saknas mer än tre miljarder kronor.

- Även om vi skulle få den nödvändiga finansieringen, kommer det fortfarande att ta ett år innan alla familjer på flykt kan flytta tillbaka till sina hem på Gazaremsan, säger landschef Hanibal Abiy Worku.