Ett barn på flykt från Mosul i Hasan Sham-lägret. NRC ger nödhjälp på plats, bland annat lunchpaket, vatten, sanitetspaket samt utbildningsstöd. Foto: Flyktinghjälpen/Hussein Amri

Mosul: Hundratusentals civila fortfarande i fara

David Bernardi|Publicerat 09. jul 2017
Samtidigt som den irakiska regeringen förklarar att Mosul har återtagits från IS, är fortfarande hundratusentals människor i stor fara.

- Återuppbyggnaden kommer att vara viktig, för att förhindra ytterligare konflikter i Irak. Människor från alla etniska, religiösa och socioekonomiska grupper har lidit till följd av den här konflikten. Det internationella samfundet har nu ett ansvar att stödja återuppbyggnaden av landet och att lösa de skiljaktigheter som orsakat konflikten, säger Heidi Diedrich, landschef för NRC i Irak.

Enligt den irakiska regeringen har över 900 000 människor flytt från Mosul sedan den militära offensiven för att återta staden från IS startade i oktober förra året. Men trots att 90 procent av östra Mosuls befolkning har återvänt hem, är en lika stor andel av västra Mosuls befolkning fortfarande på flykt.

Mohamed, 40 år, från västra Mosul flydde till Hammam al-Alil, 50 kilometer bort.

- Jag skulle vilja återvända till min hemstad Mosul, men jag kommer inte att göra det eftersom det inte finns något där. Först måste jag se till att det är säkert och att det finns offentliga tjänster och arbetstillfällen, säger Mohamed.

Tusentals människor på flykt kommer sannolikt att återvända till staden inom en snar framtid. Detta sätter press på den irakiska regeringen och det internationella samfundet att omedelbart börja med ombyggnadsarbetet i staden. Brist på grundläggande tjänster, utbildningsmöjligheter och jobb samt förekomsten av icke detonerade bomber, förstörd egendom och pågående våld är några av de utmaningar som måste hanteras snabbt.

- Nu när kampen mot Mosul har förklarats avgjord, måste den irakiska staten garantera säkerheten för alla civila. Soldater får inte ta lagen i egna händer. Inte heller får kollektiva straff för familjer, som misstänks vara anslutna till IS, påbörjas, säger Diedrich.

IS ockuperar fortfarande stora områden i Irak såsom Hawija, Tal Afar och västra Anbar, där militära operationer förväntas börja snart. Den allvarliga humanitära situationen kan därför förvärras, enligt NRCs landschef.

Över tre miljoner människor har drivits på flykt av den långvariga konflikten i Irak. En tredjedel av Iraks befolkning, 11 miljoner människor, behöver humanitärt bistånd. Men humanitära organisationer har bara fått 42 procent av de medel som behövs för att möta de mest grundläggande behoven i år.

- Långsiktig finansiering, för att säkerställa att civilbefolkningen får hjälp och skydd efter kampen i Mosul, är det minsta de irakiska myndigheterna och det internationella samfundet måste förbinda sig till nu. I ett längre perspektiv måste de förbinda sig till återuppbyggnad och att ändra de förhållanden som skapade konflikten från första början, menar Heidi Diedrich.