PROTESTER: Barn från beduinsamhället Jabal Al Baba har samlats i en protest mot förstörelsen av det enda daghemmet i området. Israeliska myndigheter rev det på morgonen den 21 augusti. Foto: Flyktninghjälpen.

Palestinsk skola totalförstörd av Israel innan skolstart

Publicerat 23. aug 2017
Strax innan skolstarten för palestinska barn, har en skola och ett dagis i det ockuperade palestinska området på Västbanken totalförstörts av israeliska myndigheter.

- Förstörelsen av utbildningsbyggnader, som är finansierade av europeiska pengar, är inte bara ett brott mot folkrätten utan också ett övergrepp när det handlar om barns och lärares rätt till en trygg utbildningsmiljö. Det är även ett slag i ansiktet mot det internationella samfundet som ger humanitärt bistånd till palestinierna och som försöker skapa säkra utbildningsplatser för barn, säger Hanibal Abiy Worku, som leder NRCs arbete i Palestina.

En av de förstörda byggnaderna är den enda daghemmet för beduinsamhället Jabal Al Baba och det förstördes på morgonen den 21 augusti. Den andra är en skola i Jubbet Al Dhib, som förstördes på kvällen den 22 augusti. Israeliska myndigheter demonterade och beslagtog också solpaneler på skolan i Abu Nuwar, vilket var skolans enda kraftkälla. Delar av den skolan förstördes även förra året av israeliska myndigheter och utrustning konfiskerades. Skolans tredjeklassare får nu undervisning i en lokal som tillhör en barberare, eftersom samhället har hindrats att bygga nödvändiga skolbyggnader.

SKOLA: Israeliska myndigheter demonterade och beslagtog solpaneler, den enda strömkällan vid skolan i Abu Nuwar, i augusti 2017. Samma skola attackerades också två gånger förra året, då delar av skolan förstördes och utrustning beslagtogs. Eleverna undervisas i en lokal frisörsalong som fungerar som ett klassrum. Foto: Flyktninghjälpen.


Hjärtskärande

- Det var hjärtskärande att se barn och lärare som samlades till skolans första dag under den stekheta solen, utan klassrum eller en plats där de kunde söka skydd. Samtidigt fortsätter arbetet med att bygga olagliga bosättningar bara ett stenkast bort, säger NRCs rådgivare Itay Epshtain, som besökte Jubbet Al Dhib i morse.

De senaste förödelserna är en del av en stor attack på utbildningen i Palestina. Just nu hotar de israeliska myndigheterna att riva eller stänga cirka 55 skolor på Västbanken. Många av dessa skolor finansieras av internationella givare, inklusive EU: s medlemsstater. Israel avvisar de flesta palestinska ansökningarna om bygglov i område C på Västbanken. Utan tillåtelse kommer palestinierna inte att kunna bygga upp eller utveckla den nödvändiga infrastrukturen. Samtidigt fortsätter israeliska bosättningar, som är etablerade i strid med internationell rätt, att expandera.

FRISÖRSALONG: Den här frisörsalongen fungerar nu som ett klassrum, efter att skolan i Abu Nuwar revs. Foto: Flyktninghjälpen.


Tårgas mot skolbarn

24 fall av direktattacker på skolor, inklusive händelser där tårgas och ljudbomber kastats på elever på väg till eller från skolan, rapporterades under de tre första månaderna i år. Förra året revs eller beslagtogs fyra skolor och 256 övergrepp relaterade till utbildning dokumenterades. Dessa händelser omfattade över 29 000 elever.

”Strax innan palestinska barn skulle återvända till klassrummet, fick de sina skolor förstörda. Varför betraktas dessa skolor som ett hot mot de israeliska myndigheterna? Vad vill de uppnå genom att neka tusentals barn deras grundläggande rätt till utbildning?”
Hanibal Abiy Worku, landschef för NRC


Palestinska barn möter hot varje dag. Det är våld och trakasserier från bosättare och israeliska soldater, militär aktivitet i eller kring deras skolor, förseningar när de passerar "check-points" och gripanden av barn i klassrum.

Sedan 2011 har den israeliska regeringen hotat att frysa tillstånd och medel till skolor som inte använder läroplaner, där man tagit bort referenser till palestinsk identitet och kultur, ockupation, israeliska bosättningar och andra aspekter av palestinsk historia.

- Vi uppmanar givarländer, som finansierar utbildning till palestinska barn, att utöva allt sitt inflytande för att stoppa övergrepp på skolbarn och angrepp på barns rätt till utbildning, säger Abiy Worku.