NRC staff offload relief kits from delivery trucks to distribute to families in Hazzeh, Eastern Ghouta. These boxes contain the necessities for everyday use (soap, hygiene items, blankets, mattresses, mats, jerry cans, plastic sheets and a plastic washing basin).
Photo: Tareq Mnadili/NRC
NRC delar ut lådor med bland annat tvål, madrasser, filtar och hygienartiklar i Hazzeh i östra Ghouta. Foto: Tareq Mnadili / NRC.

Syrien är i ruiner: 12 miljoner behöver nödhjälp

Publicerat 22. mar 2019
Efter åtta års förödande konflikt behöver nästan 12 miljoner syrier nödhjälp. Vi hjälper dem genom de kalla vintermånaderna i flera delar av landet.

Östra Ghouta är ett område utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Från och med 2013 kontrollerades det av olika rebellgrupper, innan de syriska regeringsstyrkorna återtog kontrollen över området i fjol.

Före kriget i Syrien var östra Ghouta hemvist för nästan två miljoner människor och känt för att förse marknaderna i huvudstaden Damaskus med frukt och grönsaker. Idag är området och dess invånare präglade av det förödande kriget, som har raserat hela stadsdelar.

Families living in Eastern Ghouta begin to collect their relief items to help them get through Syria’s winter. In recent weeks, heavy rains and plummeting temperatures have increased the need for these basic household items.
Photo: Tareq Mnadili/NRC
NRC hjälper familjer i östra Ghouta att frakta nödhjälpsprodukter, som ska hjälpa dem genom den kalla vintern. Foto: Tareq Mnadili / NRC.

 

Ger hjälp hela vintern

Den här vinterns kalla temperaturer har drabbat människor på flykt i landet. Genom vår nödhjälpsrespons i östra Ghouta hjälper vi så gott vi kan genom att dela ut tvål, hygienartiklar, madrasser, filtar och andra nödvändigheter i fyra lokalsamhällen.

Flera familjer har nyligen återvänt till östra Ghouta efter att ha varit på flykt, medan andra blev kvar och levde under belägring i flera år. De människor vi hjälper har upplevt en intensiv konflikt, och många har drivits på flykt upprepade gånger. De saknar tillgång till grundläggande tjänster, och för många kommer det att ta år att bygga upp sina liv igen.

 

NRC Secretary General Jan Egland visits a heavily damaged school in Harasta, Eastern Ghouta. Half the school is totally destroyed.
Photo: Tareq Mnadili/NRC
NRC:s generalsekreterare Jan Egeland besökte förstörda skolor i Harasta, östra Ghouta, i oktober 2018. Halva skolan är helt ödelagd. Foto: Tareq Mnadili / NRC.

  

Inte tillräckligt säkert att återvända hem

Den åtta år långa konflikten har drabbat Syrien hårt. 11,7 miljoner syrier behöver omedelbar humanitär hjälp. Enbart under 2018 tvingades 1,6 miljoner människor fly från sina hem. Totalt är 6,2 miljoner syrier på flykt i sitt eget land och 5,7 miljoner har flytt till grannländerna. Några har återvänt, men de flesta känner sig inte tillräckligt säkra ännu.

– Cirka två tredjedelar av dem som behöver humanitär hjälp i Syrien bor nu i myndighetskontrollerade områden. Utöver de restriktioner som myndigheterna lägger på hjälporganisationer, har ett antal givarländer visat liten vilja att öka stödet till nödhjälpsoperationer som leds från Damaskus, säger NRC:s Carsten Hansen.

Omkring 2,1 miljoner syriska barn i skolåldern går inte i skolan. En av fyra skolor i Syrien har helt eller delvis förstörts i kriget.

Läs också: Så hjälper vi syriska barn tillbaka till skolan

  

Scene of devastation in Eastern Ghouta: the walls full of bullet holes and a hill of rubble. The war passed from here. 
Photo: Tareq Mnadili/NRC
Rader av byggnader som är fulla av kulhål och högar av byggnadsrester är tydliga tecken på kriget som härjat i östra Ghouta. Foto: Tareq Mnadili / NRC.

 

En av vår tids största kriser

Den 12 till 14 mars bjöd EU och FN in till en tredje internationell konferens för Syrien i Bryssel, för att diskutera en av vår tids största kriser. NRC ber om ökad nödhjälp till områden som kontrolleras av syriska myndigheter, för att möta de enorma behoven. Samtidigt måste syriska myndigheter ta bort hinder som hämmar hjälparbetet.

– Människor som drabbas av krig och fördrivning har samma rätt till nödhjälp, oavsett om de bor i myndighetskontrollerade områden eller områden som kontrolleras av väpnade grupper. Det borde inte vara någon skillnad för givarländerna, menar Carsten Hansen.

Bristen på grundläggande tjänster och den osäkra situationen i stora delar av Syrien innebär att det finns ett stort behov av fortsatt stöd, både inom landets gränser, men också för de miljontals syrier som har flytt till grannländerna.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?