PROTEST: Afrikanska invandrare demonstrerar mot att den israeliska regeringen har beslutat att tvångsreturnera afrikanska flyktingar och asylsökande. Israel erkänner att de inte kan skicka tillbaka alla flyktingar till deras hemland. Regeringen har därför ingått ett avtal med Uganda och Rwanda, som har sagt sig villiga att ta emot medborgare från Sudan och Eritrea. Foto: Jack Guez / AFP / NTB Scanpix

10 saker du bör veta om migration och flyktingar

Roald Høvring|Publicerat 08. apr 2018|Ändrats 15. jun 2018
Lär dig svaren på 10 frågor om migration och flyktingar, öka din kunskap och delta i en mer konstruktiv debatt över middagsbordet.

Kavla upp ärmarna och kör igång!

# 1: Vad är migration?

Migration avser förflyttning av individer eller grupper. Begreppet används för förflyttningar över nationsgränser och inom ett land.

# 2: Vad är en migrant?

Migranter är en sammansatt grupp av människor. Vissa lämnar sina hem av ekonomiska skäl, medan andra flyr från krig, förföljelse, naturkatastrofer, svält eller för att de har förlorat sina levnadsförutsättningar som en följd av klimatförändringar.

# 3: Är migration ett nytt fenomen?

Nej, människor har migrerat i alla tider. Under en period var Europa den kontinent som stod för större delen av världens migration på grund av krig, förföljelse, utbredd fattigdom och kolonialisering.

Antalet migranter som förflyttar sig över en landgräns har utgjort en relativt stabil andel av jordens befolkning under de senaste 50 åren. Under 2015 var andelen 3,3 procent. 1960 var andelen 3,1 procent.

Kuala Lumpur, oktober 1979. Norska kronprinsparet besöker Malaysia i samband med invigningen av det norsketablerade transitcentret Convent för båtflyktingar från Vietnam. Kronprins Harald med flyktingar i ett flyktingläger. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

# 4: Vad är en invandrare?

En invandrare är en person som är född utomlands och bosatt i Sverige. Ibland används begreppet även om svenskfödda personer som har invandrarföräldrar, det vill säga föräldrar som är födda utomlands.

# 5: Vad är en asylsökande?

En asylsökande är en person som ankommer till ett annat land på egen hand och som normalt ansöker om asyl vid ankomsten eller en kort tid efter ankomsten. Rätten att söka asyl anges i artikel 14 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, där det står att "alla har rätt att i andra länder söka och få skydd mot förföljelse". Personen benämns "asylsökande" tills asylansökan är avgjord.

# 6: Vad är en flykting?

När man hänvisar till flyktingar i Sverige gäller det personer som fått flyktingstatus enligt definitionen i FN:s flyktingkonvention. Det här är människor som riskerar att bli utsatta för dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning om de återvänder till sitt hemland.

# 7: Vad betyder begreppet "internt fördriven"?

Internt fördrivna personer (även kallade internflyktingar) är personer som har tvingats fly från sina hem på grund av väpnade konflikter, kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller naturkatastrofer. Internt fördrivna personer har inte korsat en internationellt erkänd statsgräns.

# 8: Hur många människor är på flykt i världen?

Totalt var 82,4 miljoner människor på flykt 2020. Av dessa var 48 miljoner internt fördrivna (på flykt i eget land). Både antalet flyktingar som har passerat en landsgräns och antalet internt fördrivna är det högsta som registreras, så länge som det har existerat tillförlitlig statistik.

# 9: Vad är retur

Begreppet retur används till exempel när en asylsökande har fått avslag på asylansökan och måste återvända till ett transitland eller till hemlandet. En person med avslag är skyldig att organisera sin egen retur I vissa fall blir asylsökande med avslag ivägskickade med tvång.

# 10: Vad är en kvotflykting?

En kvotflykting är en person som kommer till Sverige utifrån ett avtal med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). En kvot (ett fast antal) fastställs för hur många kvotflyktingar Sverige ska ta emot under ett år, och detta bestäms för perioder av tre år i taget.