”Det är väldigt riskabelt att bo i ett tält”, berättar Said Hilala, en syrisk flykting som bor i ett informellt tältläger i Bekaadalen. Hennes dotter blev biten av en råtta och förgiftad, men lyckligtvis fick hon hjälp på det lokala sjukhuset. Foto: Nadine Malli/NRC

Libanon ger fler flyktingar lagligt uppehåll

Eline Anker|Publicerat 06. jun 2018
Flyktingar i Libanon har länge levt med hatretorik och hot om att olovligt kastas ut. Nu har politikerna tänkt om och fler kan lagligt få stanna i landet.

Libanon är det land i världen som huserar flest flyktingar i förhållande till befolkningsantalet, med uppåt 1,5 miljoner människor på flykt. Förra året växte den negativa retoriken mot syriska flyktingar i landet, både generellt i samhället och bland vissa politiker. Vid FN:s generalförsamling i september 2017 uppgav den libanesiska presidenten Michel Aoun att landet skulle börja returnera flyktingar till Syrien, utan att se till att återvändandet var frivilligt.

- Vi och alla andra i det internationella samfundet hävdar att returer måste
frivilliga, säger NRC:s rådgivare i Libanon, Mike Bruce.

Flytta till bostäder med lägre standard

Eftersom myndigheterna inte tillåter formella flyktingläger, måste syriska flyktingar leva i tillfälliga bosättningar eller hitta privata skydd genom att till exempel hyra en lägenhet. Över 76 procent av de syriska flyktingarna i Libanon lever under den nationella fattigdomsgränsen.

Under 2017 ökade antalet lagstridiga vräkningar av syriska flyktingar bosatta i libanesiska städer. De som har tvingats flytta ut ur lägenheter eller byggnader där de bor är i stor utsträckning drabbade av olagliga vräkningar.

- Ofta måste folk förskottsbetala hyran, och om de kastas ut får de oftast inte tillbaka pengarna, förklarar Bruce.

Med en extremt begränsad inkomst måste familjer som kastas ut ur sitt hem flytta till lägenheter med lägre standard eller till ofärdiga byggnader. Ofta måste flera familjer bo tillsammans på ett väldigt litet utrymme.

I en informell bosättning i Bekaadalen torkar en familj sina kläder. Syriska flyktingar som kastas ut ur sina lägenheter måste ofta flytta till byggnader av lägre standard eller till informella bosättningar. Foto: Nadine Malli / NRC

Ökat accepterande av flyktingar

Under 2018 har vi sett en positiv utveckling. Den negativa retoriken har avtagit och det har varit färre evakueringar.

-        I år har den politiska diskussionen om flyktingar och returer minskat, säger Bruce.

Men situationen för flyktingar i Libanon är fortfarande svår.

74 procent av alla syriska flyktingar i Libanon har inte lagligt uppehållstillstånd och saknar identitetshandlingar. Därför riskerar många människor att arresteras. En del barn har till och med slutat gå i skolan av rädsla för att arresteras på skolvägen.

Förbättrad situation för barn och ungdoma.

Även om flyktingar fortfarande måste kämpa för lagligt uppehållstillstånd, har det skett flera positiva förändringar på senare tid. Den libanesiska regeringen har gått in för att förbättra den rättsliga situationen för syrier i Libanon.

Tidigare var föräldrar tvungna att registrera sitt nyfödda barn inom tolv månader, för att barnet skulle få identitetshandlingar. Det var det få som klarade inom tidsfristen, och därmed saknar tusentals barn födelsedokument. I mars 2018 upphävdes tidsfristen för registrering av födslar inom tolv månader för syriska flyktingar. Därmed kan alla syriska barn födda i Libanon efter januari 2011 registreras och få identitetshandlingar.

Regeringen har också gjort det möjligt för syriska ungdomar mellan 15 och 18 år att få tillfälligt uppehållstillstånd. Detta inkluderar även ungdomar som saknar identitetshandlingar såsom pass.

-        Det här är extremt positiva förändringar och väldigt modigt gjort av den libanesiska regeringen, menar Bruce.

Även om det är för tidigt att säga något om konsekvenserna av dessa politiska förändringar, hoppas Bruce att detta kommer att leda till en bättre vardag för syriska flyktingar i Libanon. Han hoppas också att fler syriska ungdomar kan fortsätta i skolan.

-        Det viktigaste är att dessa förändringar tar bort osäkerhet, såsom risken att arresteras varje gång man går ut genom dörren, avslutar Bruce.