Photo: Alan Ayoubi/NRC
12-åriga Duaa flydde från IS. Hon får hjälp av oss att behandla trauman efter de fruktansvärda upplevelserna. Foto: Alan Ayoubi / NRC

Krigen kommer tilbake om natten

Thale Jenssen og Alan Ayoubi|Publicerat 18. maj 2018
-Jag har sett döda människor, bombning och beskjutning, berättar 12-åriga Duaa, från Mosul i Irak.

Alla barn har rätt till säkerhet, men den rätten togs ifrån Duaa. Hon flydde med sin familj för drygt ett år sedan, då IS kontrollerade deras stad. Nu kämpar hon med trauman efter de hemska upplevelserna.

I oktober 2016 började kampen för att ta tillbaka Mosul från den islamiska staten (IS). Kampen är över och IS besegrades, men enligt Internationella organisationen för migration (IOM) lever fortfarande över 170 000 irakier från Mosul på flykt. Många av barnen kämpar med krigstrauman varje dag.

Upplever kriget om och om igen

Duaa bor nu i ett flyktingläger i Irak. Hon har sett saker som ett barn aldrig ska se.

- IS kom till vår stad, vi var fångade och hade inte mat och dryck.

För barn som lever nära krig och konflikter, går kriget inte över även om de flyr. De upplever det om och om igen.

NRC har hjälpt Duaa att bearbeta krigstrauman.

- Jag har lärt mig att andas rätt och tänka mindre på vad som har hänt. Det gör mig glad, ler hon.

Photo: Alan Ayoubi/NRC
Hassans bror dog i en bombattack i hemstaden Mosul. Nu får Hassan hjälp att behandla minnen från kriget. Foto: Alan Ayoubi / NRC

Hans bror dog

11-åriga Hassan bor i samma flyktingläger som Duaa. Han minns en raketattack i närheten av familjens hem i Mosul. Grannens hus träffades och grannen dödades. Strax därefter förlorade han sin bror.

- En bomb exploderade nära min brors jobb och han dog.

I flyktinglägret går Hassan i skolan och deltar i NRC:s program "Bättre lärande", som hjälper barn att behandla krigstrauman. Det har hjälpt honom.

- Jag mår bättre och mindre rädd, säger Hassan.

Photo: Alan Ayoubi/NRC
"Våra grannar låg döda på gatorna. Jag fick ont i hjärtat av att se dem”, berättar Akram. Tillsammans med familjen fick han fly från hemstaden Mosul i Irak. Foto: Alan Ayoubi / NRC


Fick ont i hjärtat

Akram kommer ihåg när IS kom till staden.

- Jag trodde att de var bra människor. Så småningom insåg jag att de var de värsta jag kunde tänka mig.

- Våra grannar låg döda på gatorna. Jag fick ont i hjärtat av att se dem, berättar han.

En dag kom IS till Akrams skola.

- De tecknade bomber och kulor på tavlan och ville lära oss matematik genom att lägga en bomb till den andra.

Sedan dess har familjen inte kunnat återvända till hemstaden. I flyktinglägret har Akram deltagit i NRC:s program "Bättre lärande", vilket har hjälpt honom att bearbeta de hemska minnena.

Så här hjälper vi

I Irak arbetar vi med att hjälpa barn som Duaa, Hassan och Akram, som kämpar med fruktansvärda upplevelser efter ett grymt krig.

Programmet heter "Bättre lärande" och är ett samarbete med Tromsö Universitet. Genom enkla metoder, såsom andningsövningar, hjälper vi barn och ungdomar som har en hög ångest- och stressnivå på grund av traumatiska upplevelser.

Idag får Duaa, Hassan, Akram och andra barn hjälp med Bättre lärande i flera länder - i Palestina, Jordanien, Libanon, Myanmar och Irak.