Mer än 8 000 människor har flytt från konflikterna i Menaka-regionen i Mali, vid gränsen till Niger. Familjerna har satt upp tillfälliga skydd av plastmattor, textilier, strån och kvistar. Foto: NRC

Alarmerande situation för familjer på flykt i Mali

Publicerat 07. jun 2018
Mer än 8 000 människor som har tvingats fly från sina hem i Menaka-regionen i Mali lever under mycket kritiska förhållanden, varnar NRC.

- Familjerna dricker osäkert regnvatten för att överleva, och sanitetsförhållandena är alarmerande. Vi fruktar spridning av vattenburna sjukdomar, säger Badou Handane, koordinator för NRC:s kristeam i området.

Mer än 8 000 människor har flytt från våldet som har spridit sig i södra och sydvästra delen av Menaka, vid gränsen till Niger. Militäroffensiven mot den väpnade gruppen JNIM, och strider mellan lokala väpnade grupper och JNIM, har tvingat lokalbefolkningen på flykt. De fruktar att hamna i korseld, att rekryteras av väpnade grupper eller att anklagas för att stödja en av parterna i konflikten.

Traumatiserade efter de många attackerna förra månaden har kvinnor, män och barn valt att dela in sig i olika grupper för att undgå att drabbas av ett massangrepp. De har spridits ut över ett område med en radie på cirka 3 kilometer.

NRC är särskilt oroade över det trauma som dessa familjer har upplevt och de psykosociala följderna. NRC:s kristeam som skickades till området förra månaden säger att familjerna ropade - "spring, spring - de kommer att döda oss. Göm er!"- när de såg teamet komma mot dem.

- Dessa kvinnor, män och barn har sökt trygghet i de omgivande områdena och alla nya människor som närmar sig upplevs hotande för dem. Efter allt de har gått igenom, lever de nu med ångest och psykosocial stress. Vi märkte också att endast kvinnor och barn var ute under dagtid. Männen hade gömt sig, och kom bara ut på natten, i rädsla för att bli tagna. Vi är oroliga över att detta kan göra dem ännu mer sårbara, säger Handane.

För närvarande lever familjerna i tillfälliga skydd gjorda av plastmattor, textilier, strån och kvistar. Men regnperioden närmar sig och kommer snabbt att jämna de bräckliga byggnaderna med marken.

- Situationen har förvärrats i många delar av Mali, och det finns ett stort behov av att trappa upp nödhjälpsarbetet för att säkra att familjer på flykt får den hjälp de verkligen behöver, säger Hassane Hamadou, landsdirektör för NRC i Mali.