Ramazanis skola i St. Pauls Anglican Churc i Goma bombades och förstördes i en attack i augusti 2013. NRC hjälpte till att bygga upp hennes klassrum igen. Foto: Tiril Skarstein / NRC

Angrepp på skolor och elever sprider sig

Publicerat 25. maj 2018
Avsiktliga och godtyckliga attacker på skolor, universitet, studenter och lärare har blivit vanligare under de senaste fem åren. Det visar en ny rapport från Global Coalition to Protect Education from Attack.

Rapporten Utbildning under angrepp 2018 identifierar mer än 12 700 attacker mot utbildningsinstitutioner, elever och lärare under perioden 2013-2017. I attackerna har 21 000 lärare och elever skadats eller dödats.

- Att undervisa och att lära har blivit allt farligare, och elever, lärare och akademiker sätter livet på spel, säger Diya Nijhowne, chef för Global Coalition to Protect Education from Attack. Skolor och universitet bör vara säkra och skyddade områden, men väpnade grupper fortsätter att förvandla dem till arenor för hot och våld.

- Det är alarmerande att vi misslyckas med att säkra barn i konfliktområden en trygg skola, trots ökande enighet internationellt om att skolor och universitet måste skyddas, säger Annelies Ollieuz, chef för NRC:s utbildningsavdelning.

74 länder har hittills undertecknat en deklaration för trygga skolor, ett initiativ under ledning av Norge och Argentina. I deklarationen förbinder sig länder att bidra till att skydda utbildningsinstitutioner, och förhindra att de används för militära ändamål.

- Angrepp mot skolor och studenter är angrepp på ett lands framtid. Dessa attacker förstör inte bara barnens möjligheter att lära sig och utvecklas, utan kan också skapa psykosociala problem, säger Ollieuz.

- Alla barn måste ha möjlighet att gå till skolan utan att de eller föräldrarna behöver vara rädda, tillägger hon.

Under de senaste fem åren har 41 länder varit med om minst fem attacker mot utbildning. Det är en dramatisk ökning sedan föregående rapport från 2014, då motsvarande siffra var 30. Nio länder har drabbats av över 1 000 attacker mot utbildningsinstitutioner, studenter och lärare eller uppfattat att mer än tusen studenter och lärare skadats eller dödats sedan 2013 - Demokratiska republiken Kongo, Egypten, Israel/Palestina, Nigeria, Filippinerna, Sydsudan, Syrien, Turkiet och Jemen.

Till exempel har mer än 1 500 skolor och universitet i Jemen skadats eller förstörts av flygattacker, strider eller för att de har använts för militära ändamål.

- Flera trender bidrar till de övergrepp som beskrivs i rapporten. Dessa inkluderar angrepp av extremistgrupper, användning av flygattacker i kampen mot väpnade grupper och våld mot studenter under demonstrationer på skolor och universitet, säger Amy Kapit, forskningschef på Global Coalition to Protect Education from Attack.