Ahmad Shah har nyligen fördrivits från Badghis-provinsen. Hans barnbarn lider av akut diarré och magsmärtor. Över två miljoner människor i Afghanistan kan drabbas av allvarlig matbrist de närmaste månaderna och är i akut behov av humanitär hjälp för att överleva. Foto: NRC / Enayatullah Azad

Afghaner på flykt står inför en svältkatastrof

Publicerat 12. jun 2018
Torka har drabbat två av tre provinser i Afghanistan, och familjer på flykt i de norra och västra regionerna är särskilt utsatta.

- Vi är oroliga över att den fattigaste delen av det afghanska samhället, speciellt de som redan har fördrivits till följd av konflikter, kommer att påverkas mest. De fördrivna som har drabbats av torkan hindras från att nå marknader och hjälp på grund av den pågående väpnade konflikten, säger Christopher Nyamandi, NRC:s landsdirektör i Afghanistan.

Över två miljoner människor i Afghanistan kan drabbas av allvarlig matbrist under de kommande månaderna och är i akut behov av humanitär hjälp för att överleva, enligt FN. De norra och västra delarna av landet uppskattas vara särskilt sårbara som en följd av snö- och regnbrist, vilket leder till uttorkade vattenkällor.

- Floder och vattenkällor började torka ut och vi kunde inte hitta något gräs. Förra månaden var vi tvungna att sälja alla våra får och getter för 80-90 procent mindre än vad de är värda, och vi var tvungna att fly till Qala-i-Naw. De som hade mer pengar gav sig iväg till Herat, men vi hade inte råd med resan så vi blev kvar i Badghis. Inte heller här har vi vatten att dricka eller mat att äta. Vädret är varmt och vi har inte tak över huvudet. Våra barn lider i den gassande solen och det är ingen som hjälper oss, berättar fördrivna Abdul Salaam Babi (35 år), som ursprungligen kommer från distriktet Muqur i Badghis-provinsen.

I en undersökning som genomfördes av NRC i januari sa en av två fördrivna afghaner att de inte kunde ge tillräckligt med mat till sina familjer, och att de ofta måste hoppa över måltider. Det är en ökning från en av tre under 2012. De regionala skillnaderna är stora - en av fyra av de som svarat i de konfliktdrabbade provinserna Kandahar och Nangahar säger att de har drabbats av svält under det senaste året, jämfört med en av sex i huvudstaden Kabul.

I den mycket avlägsna provinsen Badghis, som ligger nordväst i landet och som har den största matbristen av alla landets provinser, hjälper NRC civila att fly från striderna. Över hälften av de fördrivna människorna hade inte sparat någon mat, och resten hade mindre mat än vad som räcker i en vecka. 86 procent av de fördrivna familjerna hade en matkonsumtion under genomsnittet, tre fjärdedelar lånar mat, två tredjedelar har en växande skuld för att kunna skaffa mat och en tredjedel äter mindre portioner och färre måltider. En av fyra hade begränsat sitt eget matintag, så att de små barnen kunde äta. Priserna på basvaror såsom vetemjöl och ris har stigit med cirka 20 procent enligt en ny bedömning av NRC, som gjorts under de senaste veckorna.

- Den humanitära krisen är inte bara en konsekvens av allvarlig torka, den är även ett ledsamt resultat av mänskliga faktorer. Ett underutvecklat vattensystem och en försvagad ekonomi slår hårt mot vanliga familjer. Men det är den pågående och ständigt förvärrade konflikten, tillsammans med dessa faktorer, som kostar så mycket för civila, säger Nyamandi.

- Den humanitära finansieringen måste ökas och det internationella samfundet måste upprätthålla stödet till Afghanistan, för att se till att sårbara afghaner även i fortsättningen får sina behov täckta.

Mer än en miljon afghaner har fördrivits av konflikter enbart under de senaste två åren. Det motsvarar en tredubbling på mindre än fem år.