NRC har under en längre tid säkrat att yazidier på flykt, som bor i läger i norra Irak, får skolgång och psykosocialt stöd. Nu börjar vi med ett liknande program i den krigshärjade staden Sinjar. Foto: Tom Peyre-Costa / NRC.

Fredspriset 2018: Hjälper IS-offer i Sinjar

Roald Høvring|Publicerat 20. dec 2018
Tre år efter att den irakiska staden Sinjar återtagits från IS, har yazidierna börjat återvända. Staden ligger i ruiner och befolkningen har till stor del lämnats själva. NRC är den enda internationella hjälporganisationen med permanent närvaro.

Till skillnad från andra platser i Irak, som sakta men säkert byggs upp på nytt, har det fortfarande inte skett något i Sinjar, säger NRC:s mediekoordinator i Irak, Tom Peyre-Costa. Han är rädd att världen är på väg att glömma yazidierna.

Folkmord

Den 3 augusti 2014 angrep IS yazidierna i Sinjarområdet i norra Irak. Tusentals fångades eller dödades, och nästan hundratusen människor flydde upp i Sinjarbergen. FN har tidigare beskrivit IS-attacken mot yazidierna som folkmord.

Omkring 70 procent av byggnaderna i Sinjar skadades eller förstördes när staden skulle återerövras. Stora delar av staden har förblivit obeboeliga, och idag är det en spökstad utan vatten och sjukhus, och med bara en skola.

    

Sinjar, at the foothills of the mountain, still lies in utter ruins three years after the retaking of the city. Bomb remnants from airstrikes and booby traps laid by IS are still strewn in the rubble. 

Education and health services collapsed and urgently need support to be rebuilt. The youth in the city face an uncertain future with no livelihood opportunities. 

Photo: Tom Peyre-Costa/NRC
Omkring 70 procent av byggnaderna i Sinjar skadades eller förstördes när staden skulle återerövras.

   

– Omkring 6 000 familjer har nu återvänt till regionen, men de flesta yazidierna känner sig tryggare i lägren. De som återvänt hem lever under väldigt besvärliga förhållanden. Gravida kvinnor har dött på grund av brist på vård, berättar Peyre-Costa.

   

   

– Vi saknar skolor, vi saknar allt

Gatorna är tomma. Stora delar av staden ligger i ruiner. Infrastrukturen är ödelagd och folk saknar det mest elementära, som vatten och elektricitet. Behovet av att bygga upp sjukhus och skolor igen är akut. 

   

TILLBAKA I HEMBYN: Baybon, 20 år, är tillbaka i byn strax utanför Sinjar. Hon säger att det finns ett skriande behov av skolor och offentliga tjänster. Foto: Alan Ayoubi / NRC.

   

I byn Tal Azer, strax utanför Sinjar, träffar vi 20-åriga Baybon. Även hon flydde upp i Sinjarbergen och vidare till Dohuk under 2014. För ett år sedan återvände hon till sitt hem.

– Jag förlorade ett års skolgång i Dohuk, och nu har jag gått miste om ett skolår här i Sinjar. Det finns inga kurdiska skolor här, bara en arabisk, säger hon uppgivet.

Yazidierna gick i kurdiska skolor innan IS erövrade staden.

– Det är ett skriande behov av skolor, sjukhus och arbetsplatser, förklarar hon.

    

Jag förlorade ett års skolgång i Dohuk, och nu har jag gått miste om ett skolår här i Sinjar.
Baybon, 20 år, yazidier som har återvänt till Sinjar

   

NRC - enda internationella hjälporganisationen

Peyre-Costa rapporterar att flera hjälporganisationer är verksamma i Sinjar, men att NRC är den enda internationella hjälporganisationen som finns där permanent med kontor och anställda som bor och arbetar i staden.

– Vi har precis öppnat ett resurscenter i stadens centrum. Här ska vi stödja ungdomar med yrkesutbildning och liknande, så att de får möjlighet till jobb. Vi kommer också att försöka samordna och stärka hjälpinsatsen. Planen är även att erbjuda kontorsutrymme till andra hjälporganisationer, som till exempel Care, som vill öppna en hälsoklinik, vilket det är ett stort behov av.

   

NRC arbetar för att barn och ungdomar på flykt ska få gå i skolan och utbilda sig. De får även psykosocialt stöd för att hantera trauman, som många av barnen bär på.. Foto: Tom Peyre-Costa / NRC.

   

Fortsätter hjälpa i lägren

NRC kommer att fortsätta hjälparbetet i lägren som huserar många yazidier på flykt i Irak.

– Vi fortsätter att hjälpa föräldrar och barn i lägren. Många barn är traumatiserade och behöver psykosocial hjälp. Vi har lärare och terapeuter som följer upp barnen i skolan och på fritiden.

Även många ungdomar kämpar med trauman. Vissa har förlorat flera års skolgång.

– Vi erbjuder även utbildning och yrkesutbildning för ungdomar och vuxna.

Hjälp att skaffa dokument

Många av yazidierna som flydde saknar både identitetshandlingar och dokumentation på egendom. NRC hjälper till att skaffa nödvändiga papper.

– Det sista är särskilt viktigt när man återvänder hem och ska bygga upp sitt hem och liv igen, förklarar Peyre-Costa.

   

Det är inte för mycket begärt att det internationella samfundet använder lika mycket pengar på återuppbyggnaden av Sinjar, som de använde i kampen mot IS.
Tom Peyre-Costa, NRC:s mediekoordinator i Irak

  

"Vi får inte glömma yazidierna nu”

Han menar att det internationella samfundet nu måste vakna upp. Det måste finnas en vilja att investera i återuppbyggnad och säkerställa fred och stabilitet i området.

– Yazidierna, som har upplevt de värsta angreppen från IS, lider nu av brist på internationellt stöd, och de är på väg att bli glömda. Nu måste det komma till handling, så att fler får möjlighet att återvända hem.

NRC menar också att myndigheterna i landet måste bli starkare och stödja olika samhällen i området, så att de kan bygga upp Sinjar tillsammans.

– Det är inte för mycket begärt att det internationella samfundet använder lika mycket pengar på återuppbyggnaden av Sinjar, som de använde i kampen mot IS, avslutar han.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?