Foto: Nashon Tado/NRC.

Etiopien toppar listan över flest nya internflyktingar 2018

Publicerat 23. okt 2018
Etiopien är landet där flest människor tvingades på flykt i sitt eget land under första halvåret 2018, enligt en rapport från NRC:s center för internt fördrivna (IDMC) som nyligen publicerats.

Omkring 1,4 miljoner etiopier tvingades fly från konflikter i landet mellan januari och juni i år, visar rapporten. Det beror till stor del på nya etniska konflikter i regionerna Gedeo och West Guji i södra Etiopien och våld i gränsområdet mellan regionerna Oromia och Somali.

– Det är obegripligt att 1,4 miljoner människor på flykt från våld inte skapar internationella rubriker. Världen blundar för krisen i Etiopien, säger Nigel Tricks, regional direktör för NRC i Östafrika.

– Vi möter familjer som har flytt från striderna och som lever under förfärliga förhållanden. Det internationella samfundet har i alltför liten grad bidragit med pengar för att hjälpa dem.

Myndigheterna i Etiopien och hjälporganisationer arbetar för att svara upp mot krisen, men matleveranser samt vatten- och hälsotjänster är överbelastade. De drabbade områdena var redan bland de folktätaste i Etiopien, och tillströmningen av människor fördubblar nu befolkningen i vissa områden. Det är regnperiod i landet, vilket förvärrar människors levnadsvillkor och gör det svårt att bedriva hjälparbete.

Etiopiens regering arbetar för att skapa fred och säkerhet. Den processen, och stöd till människor på flykt som snabbt ska kunna återvända hem, är prioriterade uppgifter under den närmaste tiden. Några familjer har börjat återvända till sina hemorter i Gedeo och Västra Guji, men många hus har förstörts.

– Människor berättar för oss att de vill resa hem, men de har flytt utan några ägodelar och behöver veta att de får stöd till att bygga upp sina liv på nytt. Det är viktigt att återvändandet är frivilligt och hållbart. Familjer måste också vara trygga i de områden de reser hem till, säger Tricks.

Våldet har också blossat upp i gränsområdet mellan regionerna Oromia och Somali, där 200 000 människor tvingades fly under första halvåret 2018. Ytterligare 500 000 människor flydde i detta område under det sista kvartalet 2017. Nästan alla områden längs den inre gränsen är påverkade. Delar av gränsen är utsatta områden med brist på mat och de är svårtillgängliga, vilket förvärrar situationen.