Drought affecting more than 10,2 million people in Ethiopia. This woman is in the Sitti zone of the Somali region.
Totalt har 8,5 miljoner människor ett akut behov av nödhjälp som en följd av den förvärrade torkan och matkrisen i Etiopien. Foto: Flyktinghjälpen.

Ihärdig torka förvärrar krisen i Etiopien

Publicerat 18. sep 2017
Ytterligare tre miljoner människor behöver nödhjälp sedan januari i torkdrabbade Etiopien.

Totalt har 8,5 miljoner människor ett brådskande behov av nödhjälp som en följd av den förvärrade torkan och matkrisen i Etiopien. Siffran har ökat från 5,6 miljoner människor i januari, säger FN. Av de pengar som behövs för att möta behovet, har endast 24 procent täckts hittills i år. 

- Civila som bor i landsbygdsområden söder och öster om Etiopien är hårdast drabbade, säger NRCs regionala chef Gabriella Waaijman. Landet upplever en av de mest allvarliga torrperioderna sedan årtionden. 8,5 miljoner kvinnor, män och barn behöver omedelbar tillgång till mat. Vi uppmanar givarländerna att snabbt skala upp den finansiering som behövs för att möta de enorma behov vi ser.

För tredje året i följd ödelägger väderfenomenet El Niño levebröd och liv i Etiopien. Detta har bidragit till att landet är bland de mest torkdrabbade i Afrika.

- Situationen närmar sig bristningsgränsen. Bristen på regn har tagit livet av tusentals djur. Jag har förlorat 950 av de 1 000 djur jag ägde, säger 60-årige Abdio Mohamed, som driver jordbruk i lägret Darso Keble, för människor på flykt i den somaliska regionen i Etiopien.

Alltför lite vårregn i södra och östra delar av landet har också förvärrat torkan. Extra drabbat är den somaliska regionen sydost om Etiopien, som upplever den värsta torkan sedan årtionden.

Förutom torkkatastrofen är Etiopien värdland för mer än 838 000 flyktingar från grannländer såsom Somalia, Sudan, Sydsudan och Eritrea. Regeringen reagerar på den förvärrade krisen och samarbetar med det internationella samfundet för att möta flyktingarnas behov.

- För att förhindra att antalet människor i nöd växer ytterligare, måste vi öka nödhjälpen till de södra och östra delarna av Etiopien. Liv är i fara, och vi har ett desperat behov av att internationella givarländer ökar sitt stöd. Mer kan och måste göras för att rädda liv, säger Waaijman.

NRC är närvarade i fyra regioner i Etiopien och hjälper människor som fördrivits av konflikt och torka. Vi delar ut mat, vatten och ger dessutom skydd, utbildning samt vatten- och sanitetshjälp till den drabbade befolkningen.