7,4 miljoner barn går inte i skolan i Demokratiska republiken Kongo. 2016 bidrog NRC till att ge utbildning till 88 000 barn i landet. Här från ett av NRCs klassrum i Mpati-området i nord-Kivu. Foto: Christian Jepsen/NRC.

Fara för en "förlorad" generation i DR Kongo

Publicerat 20. sep 2017
Samtidigt som svenska skolbarn har påbörjat det nya skolåret, står 7,4 miljoner barn utan skolgång i Demokratiska republiken Kongo. Trots den oroväckande situationen, har endast fyra procent av de medel som behövs för att stödja utbildning i kriser tagits emot hittills i år.

- Många barn riskerar att bli analfabeter med en osäker framtid, som en följd av den mycket allvarliga finansieringssituationen för utbildning, varnar Celestin Kamori, NRCs utbildningskoordinator i Demokratiska republiken Kongo.

Under de senaste tjugo åren har Demokratiska republiken Kongo upplevt nya och upprepade konflikter. Detta har tvingat mer än 3,8 miljoner människor på flykt, och minst 684 000 av dem är barn i skolåldern.

- När barn är på flykt sätts skolan ”på vänt” i kortare eller längre perioder. En sådan störning i utvecklingen hindrar barnets personliga framsteg i livet och kan ha en negativ inverkan på hela nationens samhällsekonomi, säger Kamori.

Utbildningssituationen är särskilt kritisk i Kasai-regionen. Sedan augusti 2016 har det ökande våldet i Grand Kasai-provinsen tvingat 850 000 barn på flykt och över 900 skolor har förstörts. De återstående skolorna används som skydd för familjer på flykt.

Konflikten har även haft förödande konsekvenser i andra delar av landet. I staden Kalemie i Tanganyika-provinsen står 92 procent av barnen i åldern sex till elva år utan skolgång. Det är en ökning med 76 procent sedan årets början.

Demokratiska republiken Kongos utbildningskris förstärks av ett redan svagt utbildningssystem, som inte kan hantera konsekvenserna av konflikten.

- Givarländer måste inse att utbildning och läroplatser ger barn och ungdomar skydd. Vi vet att barn och ungdomar i konfliktszoner är mindre utsatta för att rekryteras som barnsoldater om de får möjlighet att gå i skolan, säger Kamori.

- Utbildning är nyckeln till en trygg framtid. Om vi ​​inte handlar nu kan miljontals kongolesiska barn bli analfabeter utan möjlighet till en säker framtid. Vi behöver mer finansiering för utbildningsprogram i landet, så vi inte förlorar en hel generation, säger Kamori.