Dessa kvinnor har tvingats fly från Bama och lever nu i läger i Maiduguri. De flesta har förlorat sina män till Boko Haram. Foto: Rosalyn Velds, NRC

Svår svältkatastrof hotar Nigeria

Publicerat 23. jul 2017
Livsmedelskrisen i nordöstra Nigeria blir allt värre och kan utvecklas till en svält under sommaren, varnar experter. NRC tror att matkrisen endast kan lösas om konflikten i landet kommer att lösas.

Livsmedelsexperter uppskattar att antalet personer som påverkas av kris, nöd och hunger i Nigeria ökar från 4,7 till 5,2 miljoner människor under de kommande månaderna. Enligt den senaste rapporten från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), kommer 50 000 av dessa drabbas av svält. Men osäkerhet och bristande tillgång till de mest drabbade gör det omöjligt att bekräfta det exakta antalet människor som dör av svält.

- Väpnade konflikter och våld driver den här livsmedelskrisen , säger NRCs landschef i Nigeria, Cheick Ba. Osäkerheten hindrar bönder att odla mat och begränsar tillgången till de lokala marknaderna. Det i sin tur minskar spannmålslagren och pressar livsmedelspriserna uppåt, mer än vad människor har råd med, de närmaste månaderna. Konsekvenserna är förödande för de familjer som berörs av krisen, inklusive 450 000 akut undernärda barn.

"Den magra säsongen" som startar i maj och varar fram till augusti, är på god väg i Nigeria. Under den här perioden är livsmedelsproduktionen vanligtvis låg och familjer måste leva av det de har på lager. Många bönder har inte kunnat odla sin mark under de senaste tre åren och människor har därmed små reserver att ta ifrån.

- Den här månaden vi var tvungna att minska matpaketen som vi delar ut till familjerna, för att kompensera de ökande kostnaderna för risbønnor och hirs, berättar Ba. Oskyldiga familjer, som redan har tvingats fly från brutalt våld, löper nu också risk att utsättas för svält som en följd av den här grymma konflikten.

Inflation, orsakad av valutaavskrivningar, förvärrar situationen ytterligare och konfliktområden upplever priser som är cirka 150 procent högre än under 2015 enligt FN. Trots den allt svårare livsmedelskrisen har givarländerna endast bidragit med 28 procent av de pengar som behövs, för att ge det mest grundläggande humanitära biståndet i år.

- Det här är en människoskapt konflikt som kräver en människoskapt lösning. Att bistå med mat som nödhjälp är bara en kortsiktig insats. Matkrisen kan endast lösas om konflikten i landet kommer att lösas och att familjer på flykt säkert kan återvända hem för att bygga upp sina liv, menar NRCs landschef Cheick Ba.