Över 54 000 människor har dödats eller skadats sedan konflikten trappades upp 2015, och nästan en halv miljon misstänks ha smittats av kolera sedan april i år. Jemens redan bräckliga hälso- och sjukvårdssystemen kämpar för att möta även de mest grundläggande hälsobehoven. Foto: Nuha Mohammed / NRC

Stängd flygplats tar fler liv än flyganfall i Jemen

Publicerat 08. aug 2017
Huvudflygplatsen i Sanaa stängdes för ett år sedan. Det innebär att resor för bland annat specialiserad sjukvård inte kan genomföras. Som en följd av detta har fler jemeniter mist livet, jämfört med det antal som har dödats i flyganfall.

10 000 jemeniter har dött på grund av hälsorelaterade frågor som de skulle ha sökt medicinsk behandling för i utlandet, enligt landets hälsodepartement. Det är fler än de nära 9 000 människor som har dödats i våldsamma attacker.

– Tusentals jemeniter med sjukdomar som kunde ha behandlats har dött till följd av detta, säger Mutasim Hamdan, NRCs landschef i Jemen. Utöver flyganfall och kolera, är konsekvenserna av kriget i Jemen katastrofala för människor här på alla fronter.

Mohammeds far var en av tusentals jemeniter som drabbades. Det enda sättet att rädda pappans liv var att ta honom utomlands. Behandlingen han behövde gick inte att få i Jemen.
Mohammed reste på landsvägen med sin far i 24 timmar för att nå Seiyun flygplats som ligger söder om Jemen.

– Läkarna sa att det var farligt för honom att göra den långa resan och att han kunde dö på vägen. Men det var vårt enda alternativ. Vi var tvungna att passera många checkpoints, men resan blev för mycket för min far. Han dog mindre än en dag före flygningen, berättar Mohammed.

Anledningen till att flygplatsen i Sanaa stängdes förra året är att den saudiledda koalitionen har infört restriktioner för Jemens luftrum. Före upptrappningen av konflikten i Jemen i mars 2015, uppskattades att 7 000 jemeniter reste utomlands från flygplatsen för medicinsk behandling som inte var tillgänglig i landet. Denna siffra har ökat kraftigt under det senaste året.

Mer än 54 000 människor har dödats eller skadats sedan konflikten trappades och nästan en halv miljon misstänks ha smittats av kolera sedan april i år. Jemens redan bräckliga hälsosystem kämpar för att kunna bemöta de mest grundläggande hälsobehoven. Även den befintliga infrastrukturen har förstörts. Drygt en miljon offentliganställda har inte fått sin lön det senaste året. Det i sin tur har lett till en långsam kollaps av offentliga tjänster och ett allt värre läge för en av världens största humanitära kriser.

– Jemens offentliga tjänster är på väg att falla samman. Hundratusentals är sjuka, skadade eller i behov av hjälp. Men resurserna för att hjälpa dem har minskat drastiskt, säger landschefen Hamdan. Det är oerhört viktigt att alla luftvägar, nationellt och internationellt, öppnas, så att jemeniterna kan nå fram till hjälp, och att hjälpen kan nå dem.