Ettåriga Fatima väger bara 4,2 kilo. När hon blev sjuk och fick feber tog hennes mamma henne till Al Sabéns sjukhus. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjalpen.

Jemen – på randen till kollaps

Publicerat 24. aug 2017
En av fyra jemeniter saknar mat och över en halv miljon är smittade med kolera.

Efter en 15 timmar lång resa kom Mohammed med familj äntligen till sjukhuset Al Sabeen.

- Vi hade inget val. Sjukhusen fungerar inte där vi bor. Allt är förstört, säger Mohammeds far.

Tvåårige Mohammed kan inte sitta upprätt utan hjälp. Han väger bara 5,9 kilo.

Under året kommer ytterligare 1,8 miljoner barn att drabbas av akut undernäring i Jemen. Många människor riskerar att dö om de inte får tillgång till mat eller medicin.

Mohammed är två år och väger bara 5,9 kilo. Han är en av 1,8 miljoner barn som beräknas lida av akut undernäring. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjälpen.


På grund av förstörd infrastruktur och en långsam byråkrati är det svårt att nå människor i Jemen med nödhjälp.

"Jemen är på gränsen till kollaps", skriver Jan Egeland, generalsekreterare i NRC, i ett öppet brev till FN: s generalsekreterare António Guterres, medlemmar av säkerhetsrådet och EU. Han efterlyser åtgärder och en snabb förändring av den humanitära situationen i landet.

Flera smittas med kolera

Tvåårige Mazen övervakas på sjukhuset, ifall han behöver intravenöst dropp. Mamman tog honom till sjukhuset när hon kände igen symtomen på kolera. Tack vare en främling som gav dem pengar till resan, kom de fram i tid.

Sedan april har sjukhuset hjälpt omkring 17 000 kvinnor och barn med kolera.

- När jag besökte Jemen i maj var 2 000 människor smittade med kolera, säger Egeland. Idag rapporteras det om mer än en halv miljon fall.

Jan Egeland besökte sjukhuset Al Sabeen i maj 2017. Sedan dess har antalet kolerafall stigit och personalen arbetar intensivt Foto: Tuva Raanes Bogsnes/Flyktninghjälpen.


Arbetar dygnet runt utan lön

Adel Alalmani, chef för koleraavdelningen vid Al Sabéns sjukhus, berättar att trycket på personalen har varit enormt sedan koleraepidemin startade i april.

- Varje dag börjar vi klockan åtta på morgonen och slutar vid midnatt, säger han. Varje dag.

Hans kollegor berättar också om en påfrestande situation. De allvarliga fallen, som akut undernäring och brist på medicinering, gör var dag lite svårare.

I Jemen har cirka 1,2 miljoner offentligt anställda inte fått någon lön alls, eller bara då och då, sedan augusti 2016. En anställd på Al Sabeen sålde sina smycken, för att betala resan till jobbet.

- Det här är vårt yrke och vi älskar det, säger hon.

Adel Alalmani arbetar på sjukhuset från åtta på morgonen till midnatt. Precis varenda dag. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjälpen.