31 juli 2017 avslutade NRC hjälparbetet på den grekiska ön Chios och grekiska myndigheter tog över ansvaret for tjänsterna på ön. Anledningen är att NRC inte längre får finansiering till hjälparbetet. Foto: NRC

Flyktinghjälpen avslutar hjälparbetet på Chios

Publicerat 31. jul 2017
I nästan två år har NRC hjälpt människor på flykt på den grekiska ön Chios. Den 31 juli i år avslutades arbetet och de grekiska myndigheterna tog över ansvaret. Anledningen är att NRC inte längre får finansiellt stöd för dessa hjälpinsatser.

Chios ligger nära den turkiska kusten som markerar gränsen till EU. 2015 blev det en av flera grekiska öar som fick ta emot tusentals människor på flykt från våld, förföljelse och fattigdom. De allra flesta var människor på flykt från kriget i Syrien.

Tiotusentals strandsatta

Sedan oktober 2015 har NRC arbetat med att distribuera mat, ge utbildning till barn och ungdomar och hjälpa de grekiska myndigheterna med någon form av skydd för flyktingarna. Grekland var mitt i en finansiell kris när europeiska länder i norr började stänga sina gränser för flyktingar som kom. Tiotusentals flyktingar blev därför strandsatta i ett av EU: s mest problemfyllda länder.

I mars 2016 ingick EU och Turkiet en överenskommelse som satte stopp för det stora antalet människor som kom till de grekiska öarna. Från och med midnatt den 20 mars hindrades tusentals människor att resa från öarna till det grekiska fastlandet. Istället fick de vänta på besked om de skulle skickas tillbaka till Turkiet för att söka asyl. Runt 14 000 människor är fortfarande strandsatta på öarna.

Slut på finansiering

Nu är det slut på EU-kommissionens finansiering av humanitärt bistånd på de grekiska öarna. Som en följd av detta måste NRC dra sig tillbaka från Chios. Finansieringen kommer nu att gå direkt till de grekiska myndigheterna.

- Detta är ett viktigt steg mot ägarskap och hållbarhet, Men det betyder inte att behoven hos människor som fortfarande är strandsatta på öarna har ändrats eller blivit mindre, säger Gian Maria Pinto, som leder NRCs arbete i Grekland.

Under den tid som gått sedan flyktingkrisen var som mest dramatisk 2015, har de grekiska myndigheterna fått stor erfarenhet.

- Nu får de dessutom finansiering för att ta över ansvaret för tusentals människor på öarna som behöver hjälp, säger Pinto. Det här är ett naturligt och logiskt steg, och vi har arbetat för att komma hit. Nu fokuserar vi på att detta ska bli ett långsiktigt och hållbart arbete, och inte en tillfällig lösning.

En oro

I juli 2017 hade de grekiska myndigheterna fortfarande inte offentliggjort den nationella planen för övertagande av hjälporganisationer som arbetar på öarna. Många är nu oroliga för att tjänsterna kan vara bristfälliga.

Sedan början av 2017 har mer än 11 000 personer kom till de grekiska öarna, och omkring 30 procent av dessa har kommit till Chios. NRC har bidragit med filtar, tält, handfat och tvättmedel till de människor som har stannat kvar i de två största bosättningarna på Chios. Dessa uppgifter överförs nu till FN: s flyktingkommissariat (UNHCR), för att stödja de grekiska myndigheterna under övergångsperioden.

UNHCRs samarbetsorganisation Samaritan's Purse tar tillfälligt över ansvaret för att dela ut mat på den öppna platsen Souda, en uppgift som NRC varit ansvarig för fram till nu. NRC har distribuerat mat till omkring 3 000 människor varje dag.

Tillsammans med den schweiziska organisationen Be Aware and Share (BAAS) har NRC också bidragit till att skapa en trygg inlärningsmiljö för barn och ungdomar som har förlorat sin skolgång. I och med att finansieringen från EU avslutas, har BAAS börjat be om donationer i hopp om att de kommer att kunna fortsätta utbildningsarbetet på frivillig basis.

Tjänsterna kan försvinna

NRCs resurscenter «Agora» går en osäker framtid till mötes. Frivilliga flyktingar har arbetat sida vid sida med NRCs medarbetare för att etablera och driva centret som har blivit en samlingspunkt för information och resurser på ön. Centret används av olika organisationer för tjänster såsom juridisk rådgivning och information. Här kan flyktingarna ta kurser i bland annat grekiska och engelska, konsthantverk och data. Om centret stängs, kommer tjänsterna att försvinna.

- Dessa människor lever under provisoriska förhållanden i läger på stranden eller hos värdfamiljer, och de har behov som måste täckas, säger Pinto. Därför är det viktigt att det här blir en lösning som varar längre än några månader. För på Chios finns det cirka 3 000 personer i behov av värdiga levnadsförhållanden, daglig tillgång till näringsrik mat, hälsovård, information och utbildning. De som tar över ansvaret måste prioritera detta.